Iako pita od krumpira i piletine ne traži pretjerano skupe i komplicirane sastojke, a ni posebne kulinarske tehnike, ipak će vam nešto vremena otići na ribanje krumpira.
Pita rappie jednostavno je jelo od krumpira i mesa koje se naziva i rapure ili râpure – od francuskog izraza za naribani krumpir.
Skromna pita potomcima francuskih kolonijalista u Kanadi ima posebno značenje.Tradicionalno jelo siromaha s vremenom je postao simbol snage, a pita rappie priprema se i danas. Poželite li je ispeći, uračunajte nešto vremena za ribanje krumpira, koji se potom cijedi, a da bi bila sočnija, u pitu se dodaje i mesni ili riblji temeljac, prenosi Pun kufer.
Sastojci:
– 1 pile (1800 g)
– 5 kg krumpira
– 1 glavica luka
– 1 mrkva
– 1 stabljika celera
– 2 žličice soli
– 2 žlice maslaca
Priprema:
1. Stavite meso, luk, mrkvu, celer i sol u hladnu vodu pa zagrijte. Kada provrije, kuhajte oko dva sata. Procijedite juhu.
2. Očistite piletinu pa je narežite na manje komade.
3. Krumpir ogulite pa sitno naribajte i iscijedite višak tekućina tako da ga stavite u čistu krpu i dobro istisnete vodu.
4. Izvažite količinu tekućine koju je krumpir ispustio pa je bacite. U jednaku količinu kipuće juhe postupno dodajte naribani krumpir.
5. Raširite polovicu krumpira u veliku namašćenu posudu za pečenje pa pokrijte ostatkom krumpira i dodajte omekšani maslac. Pecite na 200 Celzijevih stupnjeva pola sata, dok se vrh ne zarumeni. Zatim smanjite na 180 stupnjeva i pecite još dva sata.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.