Proja je starinsko jelo koje se sprema jednostavno i od jeftinih sastojaka koje ima svaka kuća pa se spremala često i u ratnim vremenima i razdoblju oskudice. Ljudi ju najčešće konzumiraju za doručak.
Osnovi sastojci su kukuruzno i pšenično brašno, mineralna voda i ulje.
Osim sprečavanja brojnih bolesti, ovaj obrok je i izuzetno ukusan, piše Krstarica.
Sastojci:
- 150 g kukuruzne palente
- 3 jaja
- 200 g brašna
- 300 g sitnog sira, nemasnog
- 1 žličica soli
- 1 prašak za pecivo
- 200 ml jogurta
- 100 ml suncokretovog ulja
Priprema
Dok se priprema smjesa potrebno je pećnicu uključiti na 200 stupnjeva. U jednu posudu umute se jaja sve dok ne budu blago pjenasta i u njih se dodaje ulje i jogurt, a zatim se smjesa dobro umijesi mikserom. Nakon što dobijete homogenu smjesu dodaje se brašno i palenta s žličicom soli i s praškom za pecivo.
Kada se svi sastojci dobro promiješaju i izjednače dodaje se sitno izmrvljen sir.
U posudice se stavlja smjesa, a posudice je potrebno prethodno namazati s malo ulja. Projice se peku na 190 stupnjeva sve dok ne porumene, a može se i čačkalicom provjeriti jesu li dovoljno pečene.
Ako čačkalica koja je ubodena u projicu ostane suha, to je znak da pečene i mogu se izvaditi da odstoje na sobnoj temperaturi pet minuta prije konzumiranja.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!