Jedno starinsko jelo najzdravije je za doručak, ukusno je i preporodit će vam crijeva!

Cooking 14. lis 202409:06 0 komentara
Doručak
Unsplash/Ilustracija

Proja je starinsko jelo koje se sprema jednostavno i od jeftinih sastojaka koje ima svaka kuća pa se spremala često i u ratnim vremenima i razdoblju oskudice. Ljudi ju najčešće konzumiraju za doručak.

Osnovi sastojci su kukuruzno i pšenično brašno, mineralna voda i ulje.

Osim sprečavanja brojnih bolesti, ovaj obrok je i izuzetno ukusan, piše Krstarica.

Sastojci:

  • 150 g kukuruzne palente
  • 3 jaja
  • 200 g brašna
  • 300 g sitnog sira, nemasnog
  • 1 žličica soli
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 ml jogurta
  • 100 ml suncokretovog ulja

Priprema

Dok se priprema smjesa potrebno je pećnicu uključiti na 200 stupnjeva. U jednu posudu umute se jaja sve dok ne budu blago pjenasta i u njih se dodaje ulje i jogurt, a zatim se smjesa dobro umijesi mikserom. Nakon što dobijete homogenu smjesu dodaje se brašno i palenta s žličicom soli i s praškom za pecivo.

Kada se svi sastojci dobro promiješaju i izjednače dodaje se sitno izmrvljen sir.

U posudice se stavlja smjesa, a posudice je potrebno prethodno namazati s malo ulja. Projice se peku na 190 stupnjeva sve dok ne porumene, a može se i čačkalicom provjeriti jesu li dovoljno pečene.

Ako čačkalica koja je ubodena u projicu ostane suha, to je znak da pečene i mogu se izvaditi da odstoje na sobnoj temperaturi pet minuta prije konzumiranja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!