Oglas

Tart od limuna: Recept za jednostavnu slasticu koja će oduševiti svakog nenadanog gosta

author
N1 Info
08. stu. 2023. 11:46
tart od limuna, lemon tart, kolač, desert, poslastica,
Pixabay / Ilustracija | Pixabay / Ilustracija

Jede vam se nešto slatko, ali ne previše slatko, a želite da je ujedno i osvježavajuće? Tart od limuna savršeno se uklapa u ovaj opis, a možete ga imati spremnog u hladnjaku za nenadane goste koji dođu na kavu.

Oglas

Iako mnogi koji vole raditi kolače nisu ljubitelji tartova zbog prhkog tijesta, u ovom receptu otkrit ćemo vam jedan trik s kojim će vam ono ispasti savršeno svaki put.

Uživajte u okusu i mirisu tarta od limuna.

Recept za tart od limuna


Da biste napravili savršen tart od limuna potrebni su vam sljedeći sastojci.

Tijesto:

- 300 grama glatkog brašna

- 150 grama maslaca ili margarina

- 1 žumanjak

- 5 žlica vode

- prstohvat soli

- malo kiselog vrhnja

Krema:

- 200 grama šećera

- 200 mililitara slatkog vrhnja

- 5 žumanjaka

- 4 limuna

Priprema


U brašno dodajte prstohvat soli i maslac ili margarin narezan na kriške. Prvi dio trika za dobro prhko tijesto je da, prije dodavanja ‘mokrih’ sastojaka, maslac odnosno margarin koji ste dodali u brašno protrljate i tako ga sjedinite s brašnom koliko možete.

Zatim se dodaju mokri sastojci, a u povezivanju će pomoći žličica do dvije kiselog vrhnja. Kada zamijesite tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata. Nakon toga razvaljajte tijesto na centimetar debljine i stavite u prethodno namašćeni ili papirom obloženi okrugli protvan.
U prethodno zagrijanu pećnicu pecite samo tijesto na 200 stupnjeva oko 15 minuta. Kada se ispeče, izvadite ga i ostavite da se dobro ohladi dok za to vrijeme pripremate kremu.

U veći lonac stavite vodu i zagrijte ju, a drugu manju posudu stavite u lonac s vodom i na pari umutite žumanjke i šećer. Limune iscijedite i sok dodajte u smjesu od žumanjaka i šećera koju ste prethodno maknuli s vatre, odnosno pare. U smjesu možete dodati i naribanu koricu limuna.

Dodajte slatko vrhnje u smjesu i sve sjedinite. Prelijte u kalup s tijestom i pecite u pećnici oko 15 minuta na 170 stupnjeva. Kako ne biste ‘prepekli’ tart, obratite pozornost na smjesu. Da je tart pečen vidjet će se po smjesi koja je stegnuta, ali se u sredini još ‘miče’.

Ohlađeni tart možete ukrasiti kriškama limuna i šlagom, a držati ga možete i u hladnjaku te ga imati spremnog za nenadane goste koji će njime biti oduševljeni.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama