Viralni „magični kolač“: Jedna smjesa za tri sloja, a tajna je u neobičnoj temperaturi pečenja

Cooking 28. lis 202321:09
Shutterstock / BarthFotografie

Magični kolač postao je hit na društvenim mrežama gdje se korisnici hvale kako je njima uspio, a svi redom kažu da ga je zaista lako napraviti.

Oni koji su pravili magični kolač kažu da se čarolija događa kada se tijesto u pećnici odvoji u tri sloja, zahvaljujući prilično niskoj temperaturi od 162 °C, piše City.

Budući da su redoslijed i priprema sastojaka presudni za uspjeh, svakako dobro odvojte žumanjak od bjelanjka, pazeći da u bjelanjku nema komadića žumanjka, a zatim ih umutite u čistoj i suhoj zdjeli (najbolje metalnoj).

Kad umiješate bjelanjak u tijesto, nemojte previše miksati; zapravo, bjelanjak bi trebao učiniti tijesto grudastim. Na kraju ostavite kolač da se potpuno ohladi prije nego što ga isječete, što će omogućiti da se krema stegne.

Sastojci:

– 4 jaja (odvojite žumanjak od bjelanjka)

– 3/4 šalice šećera

– komad maslaca, otopljen

– 3/4 šalice višenamjenskog brašna

– 2 šalice mlijeka

– šećer u prahu, za posipanje kolača

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 162 °C i obložite kalup za tortu promjera 22 cm papirom za pečenje.

Razbijte jaja u posudu i pažljivo odvojite žumanjke od bjelanjaka. Stavite posudu s žumanjcima na stranu. U posudi s bjelanjcima dodajte šećer i miksajte dok smjesa ne postane svjetloružičasta, otprilike jednu minutu.

Dodajte ekstrakt vanilije i rastopljeni maslac, pa miksajte dok se sastojci dobro sjedine, otprilike 30 sekundi do 1 minutu.

Dodajte brašno i miksajte smjesu dok se sjedini. Postepeno dodajte mlijeko, četvrtinu šalice odjednom, i miksajte smjesu svaki put nakon dodavanja mlijeka. Stavite smjesu sa strane.

Uzmite bjelanjke i mikserom umutite u čvrsti snijeg. Nježno umiješajte bjelanjke u tijesto, trećinu po trećinu, dok se sjedine. Pazite da ne izgubite zračnost bjelanjaka. Tijesto treba biti rijetko, ali s nekoliko grudica.

Sipajte tijesto u pripremljeni kalup za tortu. Pecite dok se vrh ne zazlati i dok se kolač ne stvrdne i prestane podrhtavati kada nježno protresete kalup, otprilike 40 do 50 minuta.

Kada se kolač ohladi, izvadite ga iz kalupa i pospite vrh šećerom u prahu. Narežite na komade i poslužite s tučenim vrhnjem ili, prema želji, svježim voćem.

Dobar tek!

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.