Film “Lijepa večer, lijep dan” hrvatski kandidat za prestižnu nagradu Goya!

Kultura 26. kol 202414:54 0 komentara
Film "Lijepa večer, lijep dan" hrvatski kandidat za prestižnu nagradu Goya!
Davor Puklavec/PIXSELL

Novi dugometražni igrani film "Lijepa večer, lijep dan" scenaristice i redateljice Ivone Juke u ponedjeljak je izabran kao hrvatski kandidat za prestižnu nagradu Goya, koju dodjeljuje Španjolska akademija filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji najboljeg europskog filma.

Nagrada Goya najznačajnija je španjolska nacionalna filmska nagrada te se često uspoređuje s američkim Oscarom.

Ovogodišnja, 39. po redu, svečana dodjela održat će se 8. veljače 2025. godine u Granadi. Hrvatsko društvo filmskih djelatnika po treći put za redom nominiralo je hrvatskog predstavnika u toj prestižnoj kategoriji.

Film “Lijepa večer, lijep dan”, u produkciji 4 film d.o.o. i producentice Anite Juke, realiziran je u koprodukciji s Kanadom, Poljskom, Ciprom i Bosnom i Hercegovinom, stoji u priopćenju produkcijske tvrtke 4 film.

Radnja filma smještena je pedesete godine prošlog stoljeća, a bavi se borbom filmaša za slobodu govora u tadašnjoj Jugoslaviji te “predstavlja priču o slobodi, ljudima koji su se usudili poželjeti bolje društvo i borili su se za svoju zemlju, a doživljavaju izdaju.”

Prvi hrvatski film na Netflixu

Glavne uloge tumače glumci Emir Hadžihafizbegović, Dado Ćosić, Slaven Došlo, Đorđe Galić i Elmir Krivalić.

Ivona Juka već je stekla međunarodno priznanje prethodnim filmom “Ti mene nosiš”, koji je bio prikazan na više od 20 međunarodnih festivala i osvojio 17 nagrada, te je postao prvi hrvatski film kojega je otkupila streaming platforma Netflix.

Natjecao se za titulu Najboljeg europskog filma, nagrade koju dodjeljuje Europska filmska akademija te je sudjelovao i u utrci za Oscara za Najbolji strani film, navodi se u priopćenju produkcije 4 filma.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!