Projekt ATTEND: Islandski standard i tehnologija za pomoć djeci s teškoćama

Kultura 28. tra 202413:23 0 komentara

Možete li zamisliti razliku koju u šansama za jednako obrazovanje ima dijete s teškoćama u razvoju rođeno u okolici Križevaca i ono rođeno u Reykjaviku?

Po najbolja iskustva naprednih sjevernih zemalja Norveške i Islanda ali i tehnologiju za pomoć u obrazovanju djece s teškoćama krenuli su u Carnetu, koji su osmislili i s partnerima proveli projekt ATTEND o kojem smo izvjestili u emisiji N1 Točka na tjedan.

Više od 30 ustanova koje skrbe o odgoju i obrazovanju djece s teškoćama u razvoju, u protekle je tri godine putem projekta ATTEND opskrbljeno brojnim pomagalima i asistivnom tehnologijom koja pomažu lakšem učenju i integraciji te ranjive populacije.

Nositelj projekta je CARNET zajedno s partnerima – Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu (ERF), Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) te Odjelom za obrazovanje i mlade, Grada Reykjavika. Tijekom projekta ravnatelji, učitleji i odgajatelelji sudjelovali su u kontinuiranoj edukaciji o radu s asistivnom tehnologijom, a organiziran je i studijski posjet Reykjaviku gdje djeca s teškoćama u razvoju već dugi niz godina koriste sve benefite asistivnih tehnologija uz pomoć kojih čine značajne korake na dosizanju svojih punih potencijala.

U Točki na tjedan gostovale su voditeljica projekta ATTEND Renata Šimunko (CARNET) i Meri Gatin (Centar za odgoj i obrazovanje Tuškanac).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!