Što smrdi u HAZU-u? Akademik koji ju je napustio nabrojao svoje razloge

Kultura 09. ruj 202417:10 0 komentara

I to se dogodilo - prvi put u povijesti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti jedan je akademik odlučio je napustiti tu instituciju. Povjesničar umjetnosti Zvonko Maković obrazložio je razloge zbog kojih se odlučio na takav potez.

Odluke na temelju usmenih preporuka

“Ta institucija ne poštuje pravila, donose se odluke na temelju usmenih preporuka… Posljednji u nizu primjera je slučaj naše velike književnice Julijane Matanović, kojoj je onemogućeno napredovanje samo zato što se udala za drugog akademika. Tog zbog razloga kojeg nema ni u zakonu ni u pravilnici.”

Maković upozorava da je to samo vrh ledenog brijega: “Limitira se mogućnost primanja na 70 godina, to je usmena preporuka uprave čiji predsjednik ima više od 80 godina. Tu je i slučaj slike Vlahe Bukovca, koju su zaplijenili nakon što je godinama bila izložena u Modernoj galeriji. Nitko ne dovodi u pitanje vlasništvo, ali toj slici je mjesto u Muzeju suvremene umjetnosti, a ne u bunkeru HAZU-a.

Nakon što su je zaplijenili, oni su tu sliku na božićnom domjenku izložili pod borom. Sveli su jednog od najvećih hrvatskih umjetnika na razinu kuglice za bor!”

Miješanje kulture i politike

Najstrašnijim primjerom problematičnog funkcioniranja HAZU Maković smatra slučaj neprimanja povjesničara Stanka Andrića: “Tada sam osvijestio da tu nešto smrdi. Andrić je svojedobno napisao da je neprimjereno Institut za povijest nazvati po političaru, Franji Tuđmanu. Zbog toga se na sjednici njegovom izboru usprotivio Josip Pečarić, matematičar i akademik. Iako je dakle razred za povijest preporučio Andrića:

“Pečarić je znanje stekao na Mašinskom fakultetu u Beogradu, no njegovo ime na Googleu se ne povezuje s matematikom, već s njegovim nakaradnim zadiranjem u povijest. On relativizira civilizacijske norme, traži npr. da se ustaški pozdrav uvede u Hrvatsku vojsku. I nakon toga istupa većina akademika ne prihvati preporuku stručnjaka povjesničara, već podrži jednog autodidakta i odbije Andrića. Ja u takvom društvu ne želim biti.”

Maković poziva i Sabor da provjeri što HAZU radi s ogromnim sredstvima koja dobiva, a kolege akademike da propitaju je li nekima među njima, zbog narušavanja ugleda Akademije, trebalo prestati članstvo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!