Jedan je znanstvenik otkrio što se treba jesti kako bi tijelo sagorjelo više kalorija i na taj način izgubilo suvišne kilograme.
Nutricionistički stručnjak dr. David Ludvig istaknuo je tezu da nisu sve kalorije iste i doveo u pitanje onu odavno poznatu jednadžbu da treba potrošiti više kalorija od unesenih kako bi se počeli gubiti kilogrami. Ludvig sad ističe da tijelo različito reagira i prerađuje različitu hranu.
Proveo je istraživanje na 21 mladom čovjeku s visokim indeksom tjelesne težine. Smanjio im je težinu za 10 do 15 posto, a potom ih podijelio u tri odvojene grupe, koje je podvrgnuo različitim režimima prehrane. Prva je jela hranu s niskim udjelom masti, omjer 20-60 posto masti u odnosu na ugljikohidrate. Prehrana druge grupe imala je udio od 60 posto masti, a treća je imala omjer 40-40 posto masti i ugljikohidrata. Svi su unosili jednak broj kalorija, ali grupa koja je imala masnu prehranu dnevno je sagorijevala 325 kalorija više od ostalih.
Ipak, to ne znači da biste trebali u potpunosti prigrliti masnu hranu, a prestati uzimati ugljikohidrate, što bi, dugoročno gledano, moglo imati katastrofalne posljedice po zdravlje. Poanta dr. Ludviga jest da nisu sve kalorije iste. Dvije tisuće kalorija iz slatke hrane nije isto kao i dvije tisuće kalorija u hrani s visokim udjelom proteina ili omega-3 masnim kiselinama, poput ribe. ‘Ukoliko se usredotočite na ograničavanje kalorija u pogrešnoj hrani, unaprijed ćete izgubiti bitku s umom i metabolizmom koju ste postavili pred sebe’, zaključio je.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.