Restorani pridonose 'epidemiji' gojaznosti

Lifestyle 27. velj 201907:57 > 07:58
Pixabay (ilustracija)

Restorani diljem svijeta poslužuju obroke koji premašuju preporučenu količinu kalorija, pokazali su rezultati nove studije.

Skupina međunarodnih znanstvenika mjerila je težinu i energetsku vrijednost (kalorije) jela posluživanih u restoranima u Brazilu, Kini, Finskoj, Gani i Indiji. 

Kada su posrijedi najpopularnija jela u klasičnim restoranima, njih čak 94 posto premašuje preporučenih 600 kalorija. 

Gotovo tri četvrtine (72 posto) popularnih narudžbi u restoranima brze hrane ili na uličnim štandovima također premašuje preporučenu kalorijsku razinu. 

Većina ih pretjeruje i u količini poslužene hrane, a ne samo u kalorijama. 

“Ne samo da jedemo pogrešnu hranu, konzumiramo je i previše”, kazala je glavna autorica studije, Vivian Suen s medicinskog fakulteta u Sao Paulu.

“I često zanemarujemo taj faktor koji ima velik utjecaj na globalnu gojaznost”. 

Svjetska zdravstvena organizacija gojaznost smatra globalnom epidemijom i glavnim rizikom za razvoj srčanih i moždanih bolesti i dijabetesa. 

Organizacija procjenjuje da 1,9 milijarda odraslih u svijetu pati od prekomjerne težine, a 600 milijuna ih je gojazno. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.