Tikvice se mogu pripremati na brojne načine pa se, između ostalog, mogu i puniti. Punjene tikvice, osobito ako imaju nadjev od mesa, uravnotežen su obrok koji obiluje proteinima i drugim nutrijentima dobivenima iz povrća.
Tikvice su svestrana namirnica koju, zbog neutralnog okusa i teksture, možemo koristiti u brojnim jelima. Tikvice se mogu pripremati u varivu, juhama, na grillu kada ih samo narežemo na kolute, možemo ih naribati u razne savijače, a možemo ih i puniti.
Kada želimo napraviti punjene tikvice, samo ćemo ih dužinom prerezati po pola, izvaditi koštice i napuniti ih nadjevom po želji i ispeći u pećnici.
Tikvice punjene mesom idealan su ljetni obrok jer su vrlo lagane, imaju jako malo ugljikohidrata, a obiluju bjelančevinama koje su nam neophodne i ponekad ih je teško, u dovoljnoj količini, unijeti kroz dan.
Punjene tikvice pripremaju se brzo i jednostavno, a recept je vrlo lako slijediti.
Recept za punjene tikvice
Sastojci:
– 4 tikvice srednje veličine
– 300 g mljevene junetine
– polovica luka
– 2 češnja češnjaka
– 1 žlica maslinovog ulja
– 100 ml pasirane rajčice
– 50 g ricotte
– 50 g mozzarelle
– žličica mljevene paprike
– sol i papar po ukusu
Priprema:
U tavi zagrijte maslinovo ulje pa na njemu popržite sitno nasjeckani luk i nakon otprilike pet minuta dodajte češnjak i popržite još pet minuta. Dodajte meso, začinite soli i paprom i miješajte oko pet minuta, odnosno dok meso više ne bude ružičaste boje. Mesu dodajte crvenu papriku i pasiranu rajčicu i ostavite da proključa.
Nakon što ste pripremili nadjev od mesa, tikvice prepolovite po dužini i žlicom izvadite koštice. Na izdubljeni dio tikvice nanesite sloj ricotte pa stavite nadjeva koliko stane i preko svega naribajte ili sitno natrgajte mozzarellu.
Punjene tikvice stavite u pećnicu koju ste prethodno zagrijali na 200 stupnjeva i pecite 30-ak minuta, odnosno dok tikvice ne postanu mekane. Odmah poslužite.
Dobar vam tek!
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!