Iako je uobičajeno otići do svoje zalihe kuhinjskih sredstava za čišćenje na bazi kemikalija kako biste se uhvatili u koštac s teškim poslovima, limun je prirodno i snažno rješenje za čišćenje. Dodavanje limuna vašem arsenalu za čišćenje kuhinje omogućuje vam korištenje ekološke i sigurnije alternative.
1) Čišćenje mikrovalne
Za čišćenje mikrovalne pećnice iscijedite sok jednog limuna u zdjelu prikladnu za mikrovalnu pećnicu i dodajte šalicu vode. Za veću učinkovitost u vodu dodajte i polovice iscijeđenog limuna. Pecite ovu mješavinu limuna i vode u mikrovalnoj pet minuta na visokoj temperaturi kako biste stvorili paru prožetu limunom.
Ostavite vrata zatvorena dvije do tri minute nakon što se tajmer isključi kako biste pari dali više vremena da prodre kroz prljavštinu. Pažljivo uklonite posudu s vrućom vodom i obrišite unutrašnjost mikrovalne pećnice vlažnom spužvom ili krpom. Zalijepljena hrana bi se trebala lako odvojiti, bez ribanja, prenosi House Digest.
2) Očistite predmete i površine od nehrđajućeg željeza
Za čišćenje i uklanjanje hrđe s površina od nehrđajućeg čelika, poput tava, lonaca i sudopera, započnite rezanjem limuna na pola. Odrezanu stranu umočite u finu sol i nježno trljajte po površini od nehrđajućeg čelika. Sol je blagi abraziv koji će podići ostatke i prljavštinu, a završit ćete korištenjem meke krpe za poliranje površine kako biste uklonili ostatke soli i limuna.
Međutim, imajte na umu da je ovo učinkovito za predmete za koje niste zabrinuti zbog sitnih ogrebotina i stoga biste ga trebali izbjegavati koristiti na površinama kao što su ploče od nehrđajućeg čelika i hladnjaci. Čak i ako je finog zrna, sol može uzrokovati mikroskopske ogrebotine.
3) Uklanjanje mrlja od vode
Prerežite limun na pola i utrljajte ga na sve mrlje od tvrde vode na slavinama ili tuševima. Limuni su dovoljno moćni da razbiju mrlje od vode, a da ne oštete opremu. Za područja s većim mrljama ili većim površinama, iscijedite sok od limuna na mrlju i ostavite nekoliko minuta da učini svoju magiju prije nego što je lagano izribate krpom ili mekom četkom.
Ova metoda pomaže u uklanjanju kamenca i drugih mineralnih naslaga u kućama s tvrdom vodom. Možda ćete morati ponoviti ovaj postupak nekoliko puta kako biste uklonili upornije mrlja.
4) Očistite masnoću i prljavštinu iz pećnice
Započnite tako da u pećnicu stavite lonac ili zdjelu prikladnu za pećnicu s vodom i limunovim sokom i zagrijavajte je 20 do 30 minuta kako biste zaparili unutrašnjost i opustili skorenu prljavštinu. U međuvremenu prerežite limun na pola.
Nakon što se pećnica ohladi, utrljajte limun preko površina. Budući da je prljavština već popustila, limunska kiselina je učinkovitija u njenom uklanjanju. Trljajte polovice limuna kružnim pokretima ili izravno na masne mrlje koje vidite, istiskujući još soka po potrebi. Ova metoda dobro funkcionira za rješavanje tvrdokornih mrlja od masnoće umjesto čišćenja cijele unutrašnjosti pećnice, jer bi to oduzimalo dosta vremena.
5) Uklonite masne mrlje
Kako biste uklonili masne mrlje s kuhinjskih površina, iscijedite svježi limunov sok na zamrljana mjesta. Ostavite limunov sok nekoliko minuta na masnoj mrlji. Uzmite vlažnu spužvu ili krpu i kružnim pokretima nježno istrljajte tretirano područje. Fizičko ribanje i sok od limuna će ukloniti mrlje s površine. Nakon što ste zadovoljni rezultatima, obrišite područje mokrom krpom kako biste uklonili ostatke limuna i osušite ga mekim ručnikom.
6) Očistite staklene površine
Pomiješajte jednake dijelove limunovog soka i vode u boci s raspršivačem za čišćenje prozora ili možete pokušati s jednom šalicom vode, dvije žlice limunova soka i jednom žlicom bijelog octa. Protresite i raspršite otopinu izravno na prozore, ogledala, stolove ili staklene ploče štednjaka, ravnomjerno ih prekrivši. Uzmite čistu krpu koja ne ostavlja dlačice i obrišite staklo kružnim pokretima, a zatim prijeđite na vodoravne poteze, pazeći da pokrijete cijelu površinu.
7) Osvježite perilicu suđa
Dodavanje limuna ili limunove kore u perilicu posuđa odličan je način da osvježite interijer. Pustite svoju perilicu posuđa na redoviti ciklus i napunite je uobičajenim deterdžentima. Vruća voda i deterdženti pomoći će u širenju ulja limuna po perilici posuđa. Limun ili limunova kora trebali bi biti svježi i trebali biste ih zamijeniti svakih nekoliko punjenja kako biste zadržali učinkovitost, jer se sposobnost dezinfekcije i dezodoriranja smanjuje s ponovljenom upotrebom.
8) Dezinficirajte svoje kuhinjske spužve
Pomiješajte jedan dio limunova soka s četiri dijela vode u zdjeli dovoljno velikoj da potopite kuhinjske spužve. Stavite ih u smjesu i ostavite preko noći da se očiste i dezodoriraju. Sljedeći dan isperite spužve pod tekućom vodom kako biste uklonili sve ostatke.
9) Osvježite plastične posude
Kako biste spasili svoje zamrljane posude, prerežite limun na pola i utrljajte ga izravno na mjesto gdje je mrlja. Posudu pospite sodom bikarbonom kako biste je dezodorirali nakon ribanja. Druga mogućnost je namočiti posudu u nekoliko žlica limunovog soka i tople vode. Za namakanje, potopit ćete posude u vodu s limunom na dva do tri sata za lagane mrlje i preko noći za duboke mrlje. Isperite posude i osušite ih do kraja.
10) Dezodorirajte hladnjak
Narežite nekoliko limuna na tanke ploške, obje strane lagano pospite finom kuhinjskom soli i sodom bikarbonom i stavite ih na tanjur u hladnjak kako biste dezodorirali i zadržali svježi miris. Za veću pokrivenost, podijelite komadiće limuna u male zdjelice i stavite ih na različite police. Mješavina soli, limuna i sode bikarbone upija i neutralizira neželjene mirise, što olakšava održavanje svježeg mirisa u hladnjaku. Zamijenite koru limuna svaki tjedan ili po potrebi, ovisno o veličini i stanju vašeg hladnjaka.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!