Iako su jaja relativno mala, sadrže puno hranjivih tvari i mogu činiti važan dio uravnotežene prehrane. Veliko kuhano jaje sadrži oko 77 kalorija i više hranjivih tvari.
1.Hranjiva poslastica
Vitamini A, B5, B12, D, E, K, B6, folati, fosfor, selen, kalcij, cink, šest grama proteina, pet grama zdravih masti… Sve se ovo nalazi u samo jednom jajetu.
Kurt Hong, specijalist interne medicine na Keck Medicine of USC, kaže da su jaja dobar izvor proteina, nezasićenih masti i važnih nutrijenata, kao što su vitamin B6, B12 i vitamin D.
2. Jaja su zdrava – za većinu ljudi
Jaja – osobito njihovi žumanjci – imaju visok sadržaj kolesterola. Jedno veliko jaje sadrži otprilike 186 mg kolesterola. Međutim, prije nego izbacite jaja iz jelovnika, dobro je pregledati prehrambene smjernice USDA-a. Studija pokazuje da jaja uopće ne povisuju kolesterol kod oko 70 posto ljudi. Prema istraživačima, dijete s visokim kolesterolom ne moraju nužno rezultirati višim razinama kolesterola u krvi. Konzumacijom jaja 30 posto ljudi može blago povisiti ukupni kolesterol i kolesterol lipoproteina niske gustoće (LDL). Hong kaže da je ključ jedenja bilo koje hrane da je konzumirate umjereno.
3. Jaja podižu dobar kolesterol
Dobar kolesterol, lipoprotein visoke gustoće, je povišen kada se jedu jaja. Studija je pokazala da jedenje dva jajeta dnevno tijekom šest tjedana povećava razinu HDL-a za 10 posto. Ljudi s višim razinama HDL-a imaju manji rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i drugih zdravstvenih problema.
4. Sadrže kolin
Vitamin topiv u vodi, kolin, se često svrstava u skupinu vitamina B. Kolin je neophodan za izgradnju staničnih membrana, kao i za signalne molekule mozga. Tvrdo kuhano jaje sadrži oko 147 mg kolina, što je oko 27 posto dnevne preporučene količine.
5. Jaja pomažu u očuvanju vida
Kako starimo, važno je bolje brinuti o očima. Žumanjci su bogati antioksidansima poput luteina i zeaksantina koji pomažu u smanjenju katarakte i makularne degeneracije. Vitamin A također je ključni sastojak žumanjaka pa su korisni za oči.
6. Neka su jaja – bolja
Možda ćete moći uživati u jajima obogaćenim omega-3 ako ne volite drugu hranu (ribu, orašaste plodove, sjemenke) koja je prirodno bogata omega-3 masnim kiselinama.
7. Unosite dovoljno proteina i aminokiselina
Proteini su važni za održavanje dobrog zdravlja našeg tijela. Svako jaje sadrži oko šest grama proteina, kao i korisne aminokiseline. Unos dovoljno proteina tijekom dana može nam pomoći u kontroli težine, izgradnji mišića, snižavanju krvnog tlaka i jačanju kostiju.
8. Nisu loša za srce
Unatoč onome što se vjerovalo prethodnih desetljeća, konzumacija jaja ne uzrokuje srčane bolesti ili moždani udar. Neke studije sugeriraju, međutim, da ljudi s dijabetesom koji jedu jaja imaju veću vjerojatnost za razvoj srčanih bolesti. Prema nekim studijama, ljudi koji slijede dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata i jedu jaja imaju manje šanse za razvoj srčanih bolesti.
9. Zasitan su obrok
Uzimanje jaja za doručak može vam pomoći da se duže osjećate siti zbog visokog sadržaja proteina. Možete ostati zadovoljni nakon ili između obroka jedući jaja, bilo da doručkujete omlet ili tvrdo kuhano jaje kao međuobrok.
Dva jaja dodana vašoj dnevnoj prehrani mogu donijeti brojne nevjerojatne dobrobiti vašem tijelu. Konzumacijom ove jednostavne namirnice možete iskusiti razne dobrobiti, uključujući osiguravanje esencijalnih hranjivih tvari, podržavanje rasta mišića, zaštitu zdravlja očiju i poboljšanje funkcije mozga.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!