Divlje “povrće” za koje se plaća i do tisuću eura po kilogramu

Lifestyle 15. sij 202520:21 0 komentara
hmelj
PIxabay / Ilustracija

Nježni poput divljih šparoga, ali izraženije gorčine, izdanci hmelja cijenjena su delicija koja se redovito nalazi na popisima najskupljih namirnica – odnosno "povrća" na svijetu. Ova namirnica kolokvijalno se naziva povrćem jer se u kulinarstvu koristi na isti način kao i povrće: Kuha se, pirja, prži ili dodaje jelima.

Hmelj (Humulus lupulus) je višegodišnja biljka iz obitelji Cannabaceae, koja se najčešće uzgaja zbog ženskih cvjetova (šišarica) za proizvodnju piva. Međutim, mnogo prije nego što je pivo postalo ono što danas poznajemo, dok su drevni Egipćani pripremali ljekoviti napitak od natopljenih žitarica, hmelj nije bio zvijezda tog popularnog pića.

Dodavanje hmelja u pivo prvi su osmislili bavarski redovnici u 11. stoljeću, čime pivo više nije bilo slatkasto piće, već je dobilo karakteristične gorke note. Ipak, hmelj nisu cijenile samo pivopije – svećenici su u njemu pronalazili prirodni lijek za smirivanje živaca i libida te za ublažavanje nervoze i nesanice.

U cijeloj Europi hmelj se cijeni ne samo u čašama, već i na tanjurima – a u nekim je zemljama posebno tražen.

“Belgija i Nizozemska zemlje su koje najviše cijene izdanke hmelja i spremne su za njih platiti i do tisuću eura po kilogramu. Međutim, njihova popularnost raste i u drugim zemljama”, navodi EastFruit, međunarodna informacijsko-analitička platforma s fokusom na hortikulturu.

PIxabay / Ilustracija

Visoka cijena ove biljke rezultat je činjenice da je samonikla – izdanci se kupuju od malih sakupljača. Osim toga, vrlo su delikatni, brzo propadaju i treba ih konzumirati što prije nakon branja.

PIxabay / Ilustracija

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!