Ako ste ikada u slastičarnici ili restoranu vidjeli kolač ukrašen bananama i pitali se kako ovo voće nije potamnilo, zapravo postoje dva jednostavna trika.
Dovoljni su voćni sok ili med
Ako banane u desertima nisu prekrivene šlagom ili nekim drugim sastojkom, dovoljno je da imate voćni sok ili med, navodi klix.
Kiselina u soku pomaže da narezane banane ne ispuštaju enzime koji uzrokuju njihovo tamnjenje. Zbog toga se najčešće preporučuje korištenje soka od limuna, naranče ili ananasa. Možete koristiti i limunadu ili jednostavno direktno iscijediti limun, te tako spriječiti da voće potamni.
No, lošija strana ovog trika je to što banane i kolač mogu dobiti trpak okus. Ipak, slastičari ističu da postoji i alternativa, a riječ je o soku od jabuke.
Prednosti soka od jabuke
Sok od jabuke ima sladak okus, ali i on ima određenu dozu kiselosti. Stoga ga također možete koristiti za sprječavanje procesa tamnjenja banane.
Iako većina slastičara i kuhara preporučuje voćne sokove, med također može biti odlična opcija.
To je zato što med ima pH vrijednost od 3,2 do 4,5 što ga čini kiselim, iako to možda i ne osjetite tijekom konzumacije. On zapravo sadrži peptidni spoj, koji zaustavlja djelovanje enzima.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!