FOTO / Gastro vodič za Euro: Evo što probati u svakom gradu domaćinu

Lifestyle 17. lip 202406:41 0 komentara
Profimedia/ IMAGO

Ukoliko ste jedan od nogometnih fanova koji ima sreće Europsko prvenstvo gledati uživo, donosimo vam popis autentične lokalne hrane za svaki od gradova u kojem se održava utakmica.

Njemačka je raznolika zemlja s bogatim kulinarskim nasljeđem, a Euronews piše o najboljem lokalnom obroku u svakom gradu domaćinu tako da ne morate guglati gastro ponudu dok putujete preko Bavarskih Alpa ili vestfalske nizine.

Berlin – Currywurst

Smatra se utjelovljenjem berlinske kulture, ova ulična hrana sastoji se od svinjske kobasice kuhane na pari, prerezane na dvije kriške i prelivene kečapom s okusom curryja. Obično se poslužuje s žemljom ili prženim krumpirićima sa strane i sigurno će vam biti jedan od najzanimljivijih kulinarskih hitova Eura 2024.

Dortmund – Pfefferpotthast

Teško za izgovoriti, ali lako za oko, ovaj vestfalski gulaš simbol je stila robusne i zasitne hrane u regiji. Priprema se s govedinom, lukom i poslužuje s prilogom od kruha ili krumpira. Karakterizira ga papreni okus, a lako se može jesti i ljeti u Njemačkoj jer temperature u Dortmundu obično ne prelaze 23 stupnja, prenosi Euronews.

Hamburg – Labskaus

Lučki grad Hamburg ima ponosnu pomorsku povijest. Labskaus je postao popularan stoljećima prije kao čvrsta ploča stvorena da izdrži duge plovidbe morem. Njegova bogata kombinacija ukiseljene haringe, pečenih jaja, krumpira, cikle i kukuruza daje ugodan i slastan obrok koji se nedavno počeo nalaziti i u gurmanskim restoranima van Njemačke.

Frankfurt – Grüne Soße (zeleni umak)

Znamo da je ljeto i da se želite držati laganih obroka, pa umjesto uobičajene Frankfurter Würstchen (frankfurtske kobasice), zašto ne biste probali svježiju Grüne Soße? To je popularno jelo koji se sastoji od kiselog vrhnja i sedam svježih začina – uključujući kiselicu, vlasac i barnet. Često se poslužuje uz krumpir i kuhana jaja.

Labskaus Labskaus
Ilustracija/Pixabay
Sauerbraten Sauerbraten
Pixabay
Currywurst Currywurst
Pixabay
Schweinshaxe Schweinshaxe
Pixabay

München – Schweinshaxe (svinjska koljenica)

Jeste li uopće bili u Münchenu ako niste probali Schweinshaxe?

To je autentični bavarski pečeni recept koji se priprema s mesnatim dijelom buta ispod svinjskog koljena. Neophodna poslastica tijekom Oktoberfesta s hrskavom kožom i sočnom, nježnom unutrašnjosti sporo kuhanom do savršenstva.

Lepizig – Eierschecke

Nismo zaboravili ni na slatko!

Lepizigov prepoznatljivi desert u svom središtu ima biskvit od sira premazanom kremom od vanilije. Svoju gustu teksturu zahvaljuje glazuri od brašna, šećera, jaja i vrhnja. To je institucija diljem Saske i Tiringije i simbol regionalne strasti za kremastim slasticama punjenim kremom.

Köln – Rheinischer Sauerbraten

Ovom pečenom jelu jedinstveni okus daje višednevno mariniranje u vinu. U Kölnu se izvorno pripremao s konjskim mesom, no sada se uglavnom radi od goveđeg mesa. Slatki okus umaka uz koje dolazi ovo jelo može sadržavati ili sirup od šećerne repe, umak od jabuka ili med.

Gelsenkirchen – Himmel und Erde

Himmel und Erde – doslovno nebo i zemlja – tradicionalno je jelo iz njemačkog industrijskog područja Ruhr. Priprema se s kašom od jabuka (“nebo”) i pire krumpira (“zemlja”) uz obilan dodatak prženog luka i pudinga.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!