Većina nas voli koristiti med kao zaslađivač jer vjerujemo da je zdraviji od šećera. Ali što se događa kada se vaš med kristalizira? Možete li ga i dalje koristiti?
Kratak i jasan odgovor: Da, nemojte ga baciti. Od stručnjaka za med Real Simple saznajte je li med siguran za konzumaciju, kako ga dekristalizirati i što učiniti s kristaliziranim medom.
Je li kristalizirani med siguran za jelo?
Da, sigurno je jesti kristalizirani med. Med se prirodno kristalizira tijekom vremena i to ne znači da morate baciti svoju staklenku.
Srećom, kristalizacija ne utječe negativno na okus i kvalitetu meda. Zapravo, prema Zekeu Freemanu, osnivaču medne tvrtke Bee Raw, djelomično ili potpuno kristalizirani med može imati bogatiji okus.
Kako dekristalizirati med
Ako želite razrijediti svoj med, slijedite ove korake za njegovu dekristalizaciju i isprobajte navedene savjete.
Korak 1: Ukapljite samo ono što vam je potrebno
Pokušajte dekristalizirati količinu meda koja vam je potrebna, ne više. Višestruko zagrijavanje i hlađenje meda može uzrokovati gubitak jedinstvenog okusa. Dakle, nemojte dopustiti da vam se sav med dekristalizira samo da bi se ponovno kristalizirapo.
Korak 2: Med držite u staklenoj posudi
Ako je posuda za med plastična, prebacite kristalizirani med u staklenu posudu koja se može zatvoriti. Na taj način se plastika ne topi u medu tijekom rekristalizacije.
Korak 3: Koristite toplu vodu – ne kipuću
Stavite nezatvorenu staklenu posudu s medom (zapamtite, samo onu količinu koja vam je potrebna) u kupku s toplom, ne kipućom, vodom na pet do deset minuta kako biste pomogli otopljenju kristala. Voda bi trebala biti iznad razine meda, ali pazite da voda ne uđe u posudu.
Voda ne smije biti kipuća niti prevruća, kako se ne bi smanjila kvaliteta meda. Ako se pregrije, sirovi med može izgubiti svoje prehrambene prednosti i, na kraju, može se karamelizirati (što više nije med). Nikada nemojte med zagrijavati u mikrovalnoj pećnici jer ona neravnomjerno raspoređuje toplinu pa bi dio meda mogao prokuhati.
Korak 4: Izbjegavajte niske temperature
Niže temperature povećavaju mogućnost kristalizacije, objašnjava Freeman. Kako biste izbjegli kristalizaciju, svoju staklenku meda čuvajte na sobnoj temperaturi (nikada u hladnjaku).
Upotreba kristaliziranog meda
Ako se neizbježno dogodi i imate kristaliziran med, evo nekoliko jednostavnih načina na koje ga možete upotrijebiti.
Zamjena za šećer prilikom pečenja
Kristalizirani med djeluje kao zamjena za šećer u pekarskim proizvodima. Budući da ima manje vlage od tradicionalnog meda, nećete morati raditi toliko prilagodbi tekućine u svom receptu dok zadržavate klasičnu slatkoću meda.
Med je ipak slađi od konzumnog šećera pa ga koristite manje. Počnite s ¾ šalice kristaliziranog meda za svaku šalicu šećera i kušajte usput.
Namažite na tost
Sjajna stvar kod kristaliziranog meda je što ga možete razmazati bez slučajnog kapanja meda posvuda.
Ubacite ga u svoju rutinu ljepote
Med je humektant, što znači da pomaže zadržati vlagu. Kristalizirani med možete koristiti kao piling za tijelo ili kosu – njegova lagano gruba tekstura potpuno je prirodan način uklanjanja nečistoća s vlasišta ili kože.
Koristite kao dodatak doručku
Naravno, neće curiti, ali kristalizirani med ima jednako dobar okus kao i tradicionalni med s namirnicama poput grčkog jogurta ili zobenih pahuljica.
Umiješajte u čaj
Umjesto šećera pokušajte čaju dodati kristalizirani med. Nakon što se otopi u vrućem čaju, kristali nestaju – poput magije.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!