Oglas

Komorač čini čuda za zdravlje, evo zašto biste ga trebali češće jesti

author
N1 Hrvatska
05. ruj. 2024. 20:19
komorač, koromač
Pixabay | Pixabay

Mirisni komorač ili koromač služio je kao ljekovita biljka i osnovno povrće u kulinarstvu još od davnih zelenih i rimskih vremena.

Oglas

Komorač okusom podsjeća na sladić ili anis, a mogu se jesti sjemenke, lukovica i lišće.

Evo pet zdravstvenih prednosti jedenja komorača.

1) Zdravlje kože


Komorač je dobar izvor beta karotena i vitamina C, a oba su važna za održavanje zdrave kože.

2) Probava


Sjemenke komorača ugodnog okusa poznate su po svojim probavnim svojstvima, pružajući olakšanje kod probavnih smetnji, nadutosti i zatvora. Mogu se žvakati kao prirodni osvježivač daha.

3) Zdravlje kostiju


Komorač sadrži hranjive tvari važne za zdravlje kostiju poput kalcija, fosfata, mangana, vitamina K, željeza i cinka.

4) Zdravlje srca


Bogat vlaknima, kalijem i drugim nutrijentima korisnim za srce, komorač može pomoći u snižavanju krvnog tlaka i kolesterola te štiti od bolesti srca.

5) Kulinarski šampion


U komoraču možete uživati u salatama - bilo sirov, bilo pečen. Možete ga peći na žaru, pirjati, raditi juhe, variva i sl. Od sjemenki se može napraviti mirisni biljni čaj, a listovi se mogu koristiti za začinjanje mesa i povrća, piše Healthy Food.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama