Mirisni komorač ili koromač služio je kao ljekovita biljka i osnovno povrće u kulinarstvu još od davnih zelenih i rimskih vremena.
Komorač okusom podsjeća na sladić ili anis, a mogu se jesti sjemenke, lukovica i lišće.
Evo pet zdravstvenih prednosti jedenja komorača.
1) Zdravlje kože
Komorač je dobar izvor beta karotena i vitamina C, a oba su važna za održavanje zdrave kože.
2) Probava
Sjemenke komorača ugodnog okusa poznate su po svojim probavnim svojstvima, pružajući olakšanje kod probavnih smetnji, nadutosti i zatvora. Mogu se žvakati kao prirodni osvježivač daha.
3) Zdravlje kostiju
Komorač sadrži hranjive tvari važne za zdravlje kostiju poput kalcija, fosfata, mangana, vitamina K, željeza i cinka.
4) Zdravlje srca
Bogat vlaknima, kalijem i drugim nutrijentima korisnim za srce, komorač može pomoći u snižavanju krvnog tlaka i kolesterola te štiti od bolesti srca.
5) Kulinarski šampion
U komoraču možete uživati u salatama – bilo sirov, bilo pečen. Možete ga peći na žaru, pirjati, raditi juhe, variva i sl. Od sjemenki se može napraviti mirisni biljni čaj, a listovi se mogu koristiti za začinjanje mesa i povrća, piše Healthy Food.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!