Neke namirnice ne biste trebali držati u frižideru. Određene prehrambene namirnice bolje je držati na sobnoj temperaturi jer će tako duže vrijeme ostati svježe.
Dinja
Cijelu dinju ne biste trebali držati u hladnjaku jer takav način skladištenja može prepoloviti količinu antioksidansa koje ovo voće sadrži. Dinju je bolje čuvati na sobnoj temperaturi jer se u takvim uvjetima povećavaju razine nekih spojeva poput beta-karotena koji pozitivno djeluje na kožu i vid.
Bosiljak
Hladne temperature nisu dobre za bosiljak. Na temperaturama nižim od 5°C bosiljak može pocrniti. Ovu biljku možete držati na nekom sjenovitom mjestu. Cijelu biljku možete staviti u vazu s vodom kako bi dulje vrijeme ostala svježa.
Krumpir
Hladne temperature pretvaraju krumpirov škrob u šećer. Krumpir je najbolje čuvati na temperaturi od 8°C. Preporuka je da krumpir držite u smočnici u papirnatoj vrećici. Ovu namirnicu ne biste trebali držati na sunčevoj svjetlosti jer to može uzrokovati nakupljanje klorofila zbog čega krumpir može postati zelen i gorak.
Krastavci
Krastavce ne biste trebali držati u hladnjaku. Naime, ako ovu namirnicu držite na hladnim temperaturama, to može uzorkovati da krastavci postanu vodenasti.
Luk
Cirkulacija zraka nužna je da bi luk ostao svjež. Luk možete držati u smočnici u papirnatoj vrećici, ali nemojte da ga držati pored krumpira jer luk ispušta plin i vlagu zbog kojih se krumpir može brzo pokvariti.
Rajčica
Hladni zrak u frižideru nije dobar za rajčicu. Naime, ako ovu namirnicu držite u frižideru, prije će izgubiti svoju svježinu. Umjesto toga, rajčice možete držati u zdjeli na pultu.
Kava
Ako kavu čuvate u frižideru, izgubit će onaj svježi, jaki okus. Kavu je najbolje čuvati u hermetički zatvorenoj posudi.
Med
Slatke, ljepljive stvari ne biste trebali držati u hladnjaku jer se u takvim uvjetima može kristalizirati. Sobna temperatura je idealna za ovu namirnicu.
Orašasti plodovi
Orašaste plodove najbolje je čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u smočnici ili ormariću. Ove namirnice ne treba čuvati u hladnjaku ili frižideru jer u njima nema dovoljno vlage zbog koje bi se brzo razvile bakterije. Prema tome, orašaste plodove možete držati na sobnoj temperaturi i do tri mjeseca.
Maslinovo ulje
Maslinovo ulje trebali biste držati na nekom tamnom mjestu, primjerice u ormariću. Ako ovo ulje držite u hladnjaku, može se stvoriti tvrđa konzistencija slična maslacu, piše Reader’s Digest.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!