Pogačice s čvarcima: Starinski recept za omiljeno hrskavo pecivo

author
N1 Info
10. pro. 2024. 19:27
Čvarci - tradicionalno jelo čija je cijena jako porasla
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL | Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Ove pogačice odlično idu uz kavu, čaj ili uz čašu jogurta, a starinski recept krije malu tajnu, riječ je o preklapanju tijesta koje donosi ono najbolje od ovih pogačica.

Pogačice s čvarcima mogu se pripremiti na više načina, a donosimo vam jedan recept s preklapanjem tijesta koje donosi savršen rezultat, piše Index.

Sastojci


Dizano tijesto



  • 40 g svježeg kvasca (1 kocka)

  • 500 ml mlijeka

  • Jedna žlica šećera

  • 900 grama glatkog brašna

  • 100 ml suncokretovog ulja

  • 100 g kiselog vrhnja (pola čaše)

  • soli



Nadjev od čvaraka



  • 350 g čvaraka

  • 50 g svinjske masti


Premaz



Priprema



  • Toplo mlijeko, šećer i kvasac pomiješajte i ostavite desetak minuta na toplom da se zapjeni.

  • U veliku posudu stavite glatko brašno, dodajte dignuti kvasac, a zatim ostale sastojke i zamijesite glatko tijesto. Pokrijte ga čistom kuhinjskom krpom da se digne, dovoljno će biti oko 45 minuta. Nikad nemojte ostavljati tijesto pored prozora ili na mjestu gdje je hladno i propuh, tako se neće lijepo dignuti.

  • Čvarke sameljite u blenderu ili na mašini za meso ako je imate. Pomiješajte ih sa svinjskom masti sobne temperature da dobijete namaz kojim ćete premazivati tijesto.

  • Dignuto tijesto na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte na debljinu od oko pola centimetra. Premažite ga s pola namaza i preklopite tijesto. Razvaljajte, premažite ostatkom, preklopite i ostavite da se odmori oko 20 minuta kako bi se moglo lakše razvaljati.

  • Kad je malo naraslo, razvaljajte ga na debljinu oko 1 centimetra, preklopite i režite pogačice malim okruglim kalupom ili čašicom za rakiju.

  • Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Lim za pečenje (onaj veliki iz pećnice) obložite masnim papirom i stavljajte na njega pogačice tako da su razmaknute po 2 centimetra jer će narasti tijekom pečenja.

  • Pomiješajte žumanjak i mlijeko i premažite svaku pogačicu. Neka se dižu još petnaestak minuta, a onda ih pecite oko 20 dok ne dobiju rumenu boju.

  • Ostatke tijesta premijesite i ponovno radite pogačice. Da biste izbjegli ostatke tijesta, pogačice odmah od početka ne morate raditi okrugle već ih rezati na male pravokutne oblike.


N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama