Ove pogačice odlično idu uz kavu, čaj ili uz čašu jogurta, a starinski recept krije malu tajnu, riječ je o preklapanju tijesta koje donosi ono najbolje od ovih pogačica.
Pogačice s čvarcima mogu se pripremiti na više načina, a donosimo vam jedan recept s preklapanjem tijesta koje donosi savršen rezultat, piše Index.
Sastojci
Dizano tijesto
- 40 g svježeg kvasca (1 kocka)
- 500 ml mlijeka
- Jedna žlica šećera
- 900 grama glatkog brašna
- 100 ml suncokretovog ulja
- 100 g kiselog vrhnja (pola čaše)
- soli
Nadjev od čvaraka
- 350 g čvaraka
- 50 g svinjske masti
Premaz
- Jedan žumanjak
- Dvije žlice mlijeka
Priprema
- Toplo mlijeko, šećer i kvasac pomiješajte i ostavite desetak minuta na toplom da se zapjeni.
- U veliku posudu stavite glatko brašno, dodajte dignuti kvasac, a zatim ostale sastojke i zamijesite glatko tijesto. Pokrijte ga čistom kuhinjskom krpom da se digne, dovoljno će biti oko 45 minuta. Nikad nemojte ostavljati tijesto pored prozora ili na mjestu gdje je hladno i propuh, tako se neće lijepo dignuti.
- Čvarke sameljite u blenderu ili na mašini za meso ako je imate. Pomiješajte ih sa svinjskom masti sobne temperature da dobijete namaz kojim ćete premazivati tijesto.
- Dignuto tijesto na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte na debljinu od oko pola centimetra. Premažite ga s pola namaza i preklopite tijesto. Razvaljajte, premažite ostatkom, preklopite i ostavite da se odmori oko 20 minuta kako bi se moglo lakše razvaljati.
- Kad je malo naraslo, razvaljajte ga na debljinu oko 1 centimetra, preklopite i režite pogačice malim okruglim kalupom ili čašicom za rakiju.
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Lim za pečenje (onaj veliki iz pećnice) obložite masnim papirom i stavljajte na njega pogačice tako da su razmaknute po 2 centimetra jer će narasti tijekom pečenja.
- Pomiješajte žumanjak i mlijeko i premažite svaku pogačicu. Neka se dižu još petnaestak minuta, a onda ih pecite oko 20 dok ne dobiju rumenu boju.
- Ostatke tijesta premijesite i ponovno radite pogačice. Da biste izbjegli ostatke tijesta, pogačice odmah od početka ne morate raditi okrugle već ih rezati na male pravokutne oblike.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!