Pogačice s čvarcima: Starinski recept za omiljeno hrskavo pecivo

Lifestyle 10. pro 202419:27 0 komentara
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Ove pogačice odlično idu uz kavu, čaj ili uz čašu jogurta, a starinski recept krije malu tajnu, riječ je o preklapanju tijesta koje donosi ono najbolje od ovih pogačica.

Pogačice s čvarcima mogu se pripremiti na više načina, a donosimo vam jedan recept s preklapanjem tijesta koje donosi savršen rezultat, piše Index.

Sastojci

Dizano tijesto

  • 40 g svježeg kvasca (1 kocka)
  • 500 ml mlijeka
  • Jedna žlica šećera
  • 900 grama glatkog brašna
  • 100 ml suncokretovog ulja
  • 100 g kiselog vrhnja (pola čaše)
  • soli

Nadjev od čvaraka

  • 350 g čvaraka
  • 50 g svinjske masti

Premaz

Priprema

  • Toplo mlijeko, šećer i kvasac pomiješajte i ostavite desetak minuta na toplom da se zapjeni.
  • U veliku posudu stavite glatko brašno, dodajte dignuti kvasac, a zatim ostale sastojke i zamijesite glatko tijesto. Pokrijte ga čistom kuhinjskom krpom da se digne, dovoljno će biti oko 45 minuta. Nikad nemojte ostavljati tijesto pored prozora ili na mjestu gdje je hladno i propuh, tako se neće lijepo dignuti.
  • Čvarke sameljite u blenderu ili na mašini za meso ako je imate. Pomiješajte ih sa svinjskom masti sobne temperature da dobijete namaz kojim ćete premazivati tijesto.
  • Dignuto tijesto na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte na debljinu od oko pola centimetra. Premažite ga s pola namaza i preklopite tijesto. Razvaljajte, premažite ostatkom, preklopite i ostavite da se odmori oko 20 minuta kako bi se moglo lakše razvaljati.
  • Kad je malo naraslo, razvaljajte ga na debljinu oko 1 centimetra, preklopite i režite pogačice malim okruglim kalupom ili čašicom za rakiju.
  • Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Lim za pečenje (onaj veliki iz pećnice) obložite masnim papirom i stavljajte na njega pogačice tako da su razmaknute po 2 centimetra jer će narasti tijekom pečenja.
  • Pomiješajte žumanjak i mlijeko i premažite svaku pogačicu. Neka se dižu još petnaestak minuta, a onda ih pecite oko 20 dok ne dobiju rumenu boju.
  • Ostatke tijesta premijesite i ponovno radite pogačice. Da biste izbjegli ostatke tijesta, pogačice odmah od početka ne morate raditi okrugle već ih rezati na male pravokutne oblike.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!