Razlika je velika: Evo kada koristiti prašak za pecivo, a kada sodu bikarbonu

Cooking 29. lis 202416:57 0 komentara
Prašak za pecivo, kuhanje
Pixabay/Ilustracija

Mnogi misle da su prašak za pecivo i soda bikarbona samo dva različita imena za istu stvar i u nekom trenutku ste ih vjerojatno koristili u iste svrhe, međutim po svom kemijskom sastavu zapravo su potpuno različiti i nije svejedno što ćete od njih koristiti.

Soda bikarbona se u kući često koristi za čišćenje, ali i kuhanje. U stranim receptima pronaći ćete je pod nazivom “baking soda“, a mnogi misle da je ista stvar kao prašak za pecivo odnosno “baking powder“.

Ona je zapravo bazni mineral koji u kombinaciji s nečim kiselim stvara ugljikov dioksid pa se često nalazi u receptima koji uključuju kisele sastojke kao što su javorov sirup i limunov sok, piše Tportal, a prenosi Krstarica.

Prašak za pecivo, s druge strane, predstavlja kombinaciju sode i vinske kiseline, a kako bi se aktivirao potrebna mu je tekućina. S obzirom na to da u sebi već sadrži kiselinu, nije potrebno miješati ga s kiselim namirnicama, a u praksi se koristi za povećanje volumena i prozračnu teksturu pečenih namirnica.

Soda bikarbona koristi se isključivo u receptima koji sadrže veću količinu neke kiseline, dok prašak za pecivo to ne zahtijeva. Kada pečete kolače, na primjer, koristite sodu kako biste aktivirali neki kiseli sastojak i kako bi recept uspio.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!