Znate li što je zelena rezidba u vrtu i kad je bolje odgoditi taj posao?

Lifestyle 12. srp 202412:53 0 komentara
Pexels/Ilustracija

Tijekom toplinskog vala treba biti oprezan i umjeren prilikom zelene rezidbe, posebno dok su plodovi još na stablu.

Ljetna, zelena rezidba utječe na smanjenje bujnosti stabala u odnosu na zimsku. Ona može biti rana i obavlja se u svibnju kako bi se potaknuo porast bočnih grančica na mladici. Izvodi se obično kod marelice i u tijeku formiranja krune voćaka, piše Agroklub.

U srpnju se izvodi prava ljetna rezidba, a kreće polovicom lipnja i traje do kraja srpnja. Rezidbom u ovo vrijeme se najviše utječe na kasniji smanjeni razvoj korijena i bujnost kod voćaka.

Kasna ljetna se provodi od polovice kolovoza do kraja rujna.

Prednosti zelene rezidbe

Zelenom rezidbom se uklanjaju bujni izbojci i vodopije – osim onih koji su izrasli na mjestima na kojima želimo formirati novu granu, kao i stare rodne grane koje ne donose rod, čime se smanjuje bujnost voćke i omogućava bolja ishrana.

Ovako prozračenom krošnjom postiže se bolja obojenost plodova, smanjuju se rizici od gljivičnih i drugih bolesti jer omogućava bolju cirkulaciju zraka te se postiže efikasnija zaštita od štetnika i bolesti.

Uklanjanjem viška mladica smanjuje se opterećenje stabla, što pomaže u sprječavanju lomljenja grana zbog težine plodova.

Kada je bolje ne raditi zelenu rezidbu?

Pred nama je topao srpanj, a već ovoga tjedna je najavljen novi toplinski val. Stoga treba biti oprezan i umjeren prilikom zelene rezidbe, posebno dok su plodovi još na stablu kako se ne bi uklonilo previše lišća, jer ono je potrebno za fotosintezu i razvoj plodova.

Naime, kada su temperature jako visoke, stabla su pod stresom zbog gubitka vode. Rezidba u takvim uvjetima može ih dodatno oslabiti jer uklanjanje lišća smanjuje njihovu sposobnost fotosinteze i transpiracije, što je ključno za regulaciju temperature, ali i opće zdravlje voćke.

Stres predstavljaju i toplinski valovi pa rezidba u tom periodu može uzrokovati dodatne probleme i rizik od ožegotina plodova, oštećenja lišća, čak i kore stabla.

U uvjetima suše, stabla imaju ograničen pristup vodi. Budući da se rezidbom smanjuje količina lišća koje je potrebno za održavanje ravnoteže vode u stablu, može doći do sušenja i opadanja plodova.

Zato redovito pratite prognozu vremena pa ako su najavljene vrlo visoke temperature ili toplinski valovi, odgodite ovaj posao.

Što ako je neophodna?

Ako smatrate da je ona neophodna, osigurajte adekvatno navodnjavanje prije i nakon rezidbe kako biste smanjili stres na stabla.

Obavite ju u ranim jutarnjim ili još bolje u kasnim večernjim satima kako biste izbjegli najintenzivnije sunčevo zračenje i visoke temperature tijekom dana.

Također, berba zrelih i plodova koji su blizu dozrijevanju može pomoći stablima da se lakše nose sa stresom visokih temperatura i suše. Smanjuje mu opterećenje i omogućuje da bolje upravlja raspoloživim resursima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!