Jabučni ocat je kiselkasti voćni napitak koji se dobiva fermentacijom soka od jabuke ili cijelih jabuka. Često se koristi u kulinarstvu kao preljev za salatu, marinada ili kao sastojak raznih jela.
Osim toga, često se koristi kao prirodni konzervans, ali i kao sredstvo za čišćenje i dezinfekciju kućanstva, piše Danas.
Jabučni ocat vrlo je zdrav napitak koji može pomoći u boljoj i lakšoj probavi, regulaciji razine šećera u krvi, mršavljenju i održavanju zdrave tjelesne težine te jačanju imuniteta, što je vrlo važno u nadolazećoj sezoni prehlada.
Stoga iskoristite sezonu jabuka kako bi napravili jabučni ocat koji možete koristiti na razne načine.
Sastojci koji će vam trebati za ovaj recept su:
- Šest do osam zrelih jabuka
- Jedna litra vode (filtrirane ili prokuhane)
- 100 do 150 grama šećera
Priprema
- Jabuke operite i narežite na komade (ne morate ih guliti niti cijediti).
- Nasjeckane jabuke stavite u staklenu ili drvenu zdjelu. Dodajte šećer i prelijte vodom tako da prekrije jabuke.
- Zdjelu prekrijte gazom ili čistom krpom i pričvrstite gumicom. Ostavite na tamnom i toplom mjestu (oko 20-25 °C) 3-4 tjedna.
- Svaki dan promiješajte smjesu kako biste spriječili stvaranje plijesni i osigurali da sok ravnomjerno fermentira.
- Nakon 3-4 tjedna tekućinu procijedite kroz gazu ili cjedilo u čistu staklenu bocu. Uklonite tvrde dijelove jabuke
- Vratite tekućinu u posudu i ponovno pokrijte gazom. Ostavite još 4-6 tjedana uz povremeno miješanje.
- Nakon tog razdoblja, jabučni ocat bi trebao biti spreman. Ako vam je dovoljno kiseo, možete ga preliti u bocu. U suprotnom, ostavite ocat još par tjedana da se fermentira
- Ocat čuvajte na hladnom i tamnom mjestu i koristite po potrebi.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!