Zimi ih jedite češće: Sedam namirnica izuzetno bogatih vitaminom D

Lifestyle 02. pro 202409:29 0 komentara
Pexels/Ilustracija

Vitamin D podržava zdravlje kostiju, pomaže u regulaciji krvnog tlaka, smanjuje rizik od inzulinske rezistencije i utječe na raspoloženje. Bez odgovarajuće razine vitamina D možete osjećati veću iscrpljenost, slabost mišića ili čak simptome depresije, što je češće tijekom hladnijih mjeseci. Imajući to na umu, liječnici preporučuju najbolje namirnice koje možete jesti ove zime kako biste povećali unos vitamina D.

1. Losos

Konzumacija masne ribe jedan je od najboljih načina za prirodni unos vitamina D.

Mala porcija lososa može vam osigurati cjelodnevnu dozu vitamina D. Odličan je za jačanje kostiju, podršku imunološkom sustavu i podizanje raspoloženja, piše Best Life.

Samo 100 grama svježeg lososa može osigurati oko 600 IU vitamina D.

Također je dobar izvor omega-3 masnih kiselina koje pomažu u očuvanju zdravlja srca.

2. Konzervirana tuna ili sardine

Konzervirana tuna i sardine još su jedan praktičan način za povećanje unosa vitamina D.

Za pristupačnu opciju, konzervirana tuna je praktična i pruža oko 236 IU vitamina D na svakih 100 grama. Također je bogata niacinom i vitaminom K.

S druge strane, 100 grama konzerviranih sardina pruža oko 200 IU vitamina D, zajedno s visokim udjelom omega-3 masnih kiselina – esencijalnih masti koje su potrebne ljudskom tijelu.

3. Žumanjak

Jedno jaje sadrži između 37 i 59 IU vitamina D. Osim toga, jaja su bogata visokokvalitetnim proteinima, vitaminom B12, selenom, fosforom, kolinom i antioksidansima.

Većina vitamina D nalazi se u žumanjku, stoga ga nemojte preskakati!

4. Gljive

Gljive su niskokaloričan izvor vlakana, selena, vitamina B6, kalija i drugih hranjivih tvari. Ovisno o vrsti, mogu biti dobar izvor ergosterola, koji se pretvara u vitamin D kada je izložen UV svjetlu.

Ovisno o vrsti, gljive mogu osigurati do 450 IU vitamina D2 na 100 grama.

5. Obogaćene namirnice

Mnoga hrana obogaćena je vitaminom D, poput nekih mliječnih proizvoda, soka od naranče, sojinog mlijeka i žitarica. Ovo je dobar način za osiguravanje dovoljne razine vitamina D, posebno za vegetarijance ili vegane.

Kombiniranje obogaćenih žitarica s obogaćenim mlijekom za ciljani pristup povećanju razine vitamina D.

6. Sir

Sir je još jedan način za povećanje unosa vitamina D tijekom zime. Neke vrste sira sadrže do 30 IU vitamina D po šalici.

Sir nema mnogo vitamina D, ali svaka mala količina pomaže.

Parmezan i švicarski sir dobre su opcije za dodavanje malog pojačanja vašoj prehrani.

7. Ulje jetre bakalara

Iako tehnički nije hrana, dnevna doza ulja jetre bakalara može pomoći jačanju imunološkog sustava, smanjenju upala, poboljšanju zdravlja očiju, kostiju i zglobova. Sadrži omega-3 masne kiseline, vitamin A i vitamin D.

Ako vaša prehrana ne osigurava dovoljno vitamina D, ulje jetre bakalara je klasično rješenje. Samo jedna žličica osigurava više od dnevne preporučene doze i dolazi s dodatnim benefitom omega-3 masnih kiselina za zdravlje srca i mozga.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!