Iako sladoled sadrži neke za organizam vitalne tvari kao što su kalcij, vitamini D i A, njih nema u dovoljnim količinama da bi pozitivno utjecale na zdravlje.
Ono što svakako ima je mnogo masti i šećera, tako da se ne treba oslanjati na sladoled da biste dobili dnevnu dozu navedenih vitamina i minerala.
Svakodnevna konzumacija sladoleda može utjecati na tijelo i zdravlje na mnogo načina, a neki od faktora mogu biti štetniji od drugih.
Osjetljivost zuba
Zubi mogu biti osjetljivi na hladnu, toplu i kiselu hranu i piće, a to se događa kada se zubna caklina, ljuska koja pokriva zube, skupi i živčani završeci zuba budu izloženi.
Ako sumnjate da bi osjetljivost zuba mogla biti vaš problem, svakodnevno jedenje sladoleda će to potvrditi. Obavezno posjetite svog stomatologa, a ako u međuvremenu nastavite jesti sladoled, nemojte ga gristi, već ližite, prenosi B92.
Može pomoći u izgradnji mišića
Trener i nutricionista slavnih ličnosti Jay Cardielo vjeruje da šećeri u sladoledu pomažu u izgradnji mišića i sprječavaju razgradnju proteina povećanjem razine inzulina u tijelu.
Dodaje da sladoled može biti koristan i do dva sata poslije treninga. Međutim, liječnica Christie Funk smatra da, iako ima istine u tome da je sladoled poslije treninga dobar za oporavak, ipak ne treba pretjerivati. “Važno je koliko ste vježbali”, kaže doktor Travis Stork koji vjeruje da konzumiranje sladoleda poslije treninga nije idealan izbor.
Može poremetiti san
Studija objavljena u Journal of Sleep Medicine otkrila je da je konzumiranje hrane s malo vlakana i zasićenom mastima povezano s boljim snom. Konzumiranje više šećera, posebno noću, smanjuje količinu dubokog sna koji regenerira organizam.
Stručnjak za spavanje Chris Winter vjeruje da sladoled poslije večere ili jedenje mnogo masne hrane prije spavanja neće riješiti probleme sa snom većini ljudi. Dr Winter savjetuje da je prije spavanja bolje pojesti bananu koja je bogata magnezijem i samim tim poboljšava san.
Utjecaj na raspoloženje i zdravlje mozga
Liječnica Eva Selhub dodaje da je hrana s visokim sadržajem masti i šećera, poput sladoleda, štetna za mozak. Brojne studije su otkrile korelaciju između ishrane bogate rafiniranim šećerima i oštećene funkcije mozga, pa čak i pogoršanja simptoma poremećaja raspoloženja kao što je depresija.
Vjerovatno ćete se udebljati
Iako je sladoled mnogima omiljena poslastica, njegova svakodnevna konzumacija može izazvati debljanje, dijabetes i negativno utjecati na zdravlje srca.
Može biti štetno za srce
Svakodnevno jedenje visokokalorične, masne i teške hrane poput sladoleda svakako nije dobra ideja. Jedno istraživanje pacijenata sa srčanim udarom pokazalo je da je veća vjerojatnost da će ljudi imati srčani udar ili druge ozbiljne koronarne probleme nakon što su jeli neuobičajeno težak obrok.
Hrana s visokim sadržajem masti i šećera izaziva naglo povećanje inzulina i triglicerida u krvi, povećava krvni pritisak i rad srca, izaziva začepljenje krvnih žila, što može izazvati srčani udar.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!