Rezanje sira može biti prava umjetnost, učinite to kako treba i osjetit ćete najbolji okus svake kriške sira.
Veličina i oblik sira diktirat će način rezanja, ali na umu ćete morati imati i teksturu. Svakako pomaže ako imate pravi nož za vrstu sira koji režete. Noževi za meki sir obično su dizajnirani s rupama na oštrici kako bi se učinkovitije nosili s mekom teksturom, piše Paxton & Whitfield.
Okrugli sir
Okrugli sir izrežite na jednake kriške tako da ga prvo zarežete po sredini, a zatim dodatno zarežete po širini sira.
Pravokutni sir s tvrdom korom
Kako bi se sačuvao oblik i trajnost sira, kriške treba rezati po dužini. S obzirom na to da su mnogi od ovih sireva nepravilnog oblika, to također osigurava da ne uništite sir ili si odrežete prste. Kada režete koru takvog sira najbolje je izbjegavati duge, tanke kriške. Umjesto toga, počnite tako što ćete napraviti 2 dijela, sir zarežite vodoravno. Od preostalog većeg dijela narežite ploške po širini sira. Od manjeg dijela izrežite kriške duž dužine sira kad bi bio netaknut.
Mekani sir trokutastog oblika
Idealno bi bilo da svatko dobije komadić sredine sira, ali to nije praktičan način rezanja ovog mekanog sira. Umjesto toga, uzmite jednu krišku od vrha, a zatim možete napraviti nekoliko dugih rezova od ruba prema mjestu gdje je nekad bio vrh sira.
Piramida ili četvrtasti sir
Izrežite sir u obliku piramide ili kvadrata kao što biste izrezali okrugli sir. Započnite s rezanjem sira po sredini, a zatim napravite još dvije kriške pod kutom od 45°.
Kriška plavog sira
Ključno je osigurati da svi dobiju jednaku količinu “plavoga” u svakoj kriški. Dakle, napravite dijagonalne rezove pod dva visoka kuta i daljnje rezove po dužini sira.
Sir u obliku valjka
Narežite sir u obliku valjka vodoravno kako biste dobili nekoliko malih okruglica.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!