Dok ljudi na Balkanu i dalje raspravljaju čiji je ajvar "pravi", stranci i ne znaju po čemu se točno razlikuje od pinđura ili, primjerice, ljutenice. A kad se u igru uključe i zakuska, ćopulu, malidžano…
Zato je TasteAtlas predstavio grafiku na kojoj su se našli tradicionalni namazi od povrća koji se spremaju u zemljama Balkana – s istaknutim sastojcima za pripremu kako bi se jasno uočile razlike.
Za početak, ajvar se pravi samo od pečene crvene paprike, piše Nova.rs.
U ljutenicu, osim paprike, idu rajčica, ljuta papričica i češnjak. Pinđur je “slatka” verzija ljutenice i pravi se od pečene paprike, rajčice i češnjaka.
Malo manje poznata kod nas je zakuska, rumunjska jesenska delikatesa u teglici, od pečenog plavog patlidžana, pečene paprike, češnjaka i kuhane rajčice.
Ćopulu je varijacija na temu, s obzirom na to da u njega ide pečeni plavi patlidžan, pečena crvena paprika, pečena rajčica i češnjak.
Malidžano je jedini u kojem ne prevladava crvena boja paprike. Karakterističan je za Sjevernu Makedoniju i u njemu se miksaju pečeni plavi patlidžan, pečena zelena paprika, češnjak i senf.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!