Peršin nije tu samo za dekoraciju, saznajte od kada potiče to pravilo i razloge zašto ga kuhari stavljaju u jela.
Osvježavanje daha grickanjem svježeg peršina seže još u doba starih Rimljana. Oni su nakon jela znali grickati peršin. Moguće da je to jedan od razloga zašto je nastao običaj stavljanja komada ove biljke na tanjure u mnogim restoranima diljem svijeta, piše The Kitchn.
Drugi je razlog dekoracija jela, a navodno je to poteklo od mesara u davnim vremenima koji su oko svježeg ili pečenog mesa stavljali i peršin kako bi hrana bila primamljivija kupcima.
Kasnije su restorani to počeli kopirati. Do 1915. godine gotovo u svakom restoranu na tanjur se stavljao peršin. Nekim gostima to je znalo smetati jer su sumnjali kako su dobili komad biljke koja je prije toga bila na tuđem tanjuru. Naravno, treći razlog zašto se peršin nađe na serviranom obroku jest poboljšavanje okusa hrani, no u tom slučaju najčešće se nasjecka pa pospe po jelu koje je već na tanjuru, prenosi Danas.rs.
Zašto je peršin dobar za svježi dah? U peršinu se nalazi visoka koncentracija klorofila, a upravo on uništava bakterije u ustima. One se počinju razvijati nakon jela, a to je direktan uzrok lošeg zadaha.
Prednosti
Peršin je posebno dobro sažvakati nakon što se pojedu jela puna češnjaka ili luka. Osim peršina, pomažu i svježa menta, bosiljak i ružmarin. Još neke prednosti ove biljke:
djeluje kao antioksidans
pomaže da koža izgleda mlađe
pročišćava tijelo od toksina
otapa višak masnoća u tijelu
čisti bubrege
djeluje protuupalno
jača imunitet
prepun je vitamina C
sadrži mnoge minerale.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!