Što je intuitivno jedenje i kako funkcionira?
Intuitivno jedenje su 1995. godine utemeljile dijetetičarke Evelyn Tribole i Elyse Resch, a često se pogrešno tumači kao dijeta temeljena na gladi i sitosti.
Intuitivno jedenje je "ne-dijetalni” pristup temeljen na spoznaji da većina pomodnih dijeta dugoročno ne djeluje. Intuitivno jedenje temelji se na skupu principa koji potiču odmak od dijeta, pravila i restrikcija.
Ne fokusira se na mršavljenje, već na zdravstvene navike koje su korisne za fizičko i mentalno zdravlje, piše bbc.
Odbacuje koncept "dobre” i "loše” hrane, potičući pomirenje fleksibilan način prehrane.
Šest principa intuitivnog jedenja
1. Odbacite mentalitet dijete
Istraživanja pokazuju da pomodne dijete ne funkcioniraju za većinu ljudi. One mogu dovesti do stalnih oscilacija u težini, što dugoročno može biti štetno.
Istina je da težina sama po sebi ne određuje zdravlje. Ne možemo procijeniti nečije zdravlje samo na temelju izgleda. Zato je odbacivanje dijeta i brzih rješenja ključno u intuitivnom jedenju.
2. Poštujte glad
Prepoznavanje vlastitih signala gladi i adekvatno reagiranje na njih je ključno. Lako je pobrkati ili ignorirati signale gladi. Poštivanje gladi znači jesti kad se oni pojave, bez obzira na doba dana. .
3. Pomirite se s hranom
Gledajte svu hranu kao dio uravnotežene prehrane. U intuitivnom jedenju sva je hrana dopuštena i može se konzumirati bez osjećaja krivnje ili srama, ali u kontekstu nutritivno uravnotežene prehrane.
4. Poštujte sitost
Slušanje signala sitosti i prestanak jedenja kada se osjećate siti ključni su aspekti intuitivnog jedenja. To uključuje sporije konzumiranje obroka, svjesnije jedenje i povjerenje u vlastito tijelo.
5. Poštujte svoje tijelo
Naglasak je na poštovanju vlastitog tijela i usmjeravanju pažnje na sve pozitivno što nam pruža.
6. Krećite se – osjetite razliku
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare
NAJČITANIJE
Oglas
Oglas
Najnovije
Oglas
Oglas