Dragiša i Mirjana Jovanović iz Trebinja prvi su na ovim prostorima počeli praviti liker od banane, po kojem su za vrlo kratko vrijeme, uz još desetak vrsta domaćih likera i rakije, postali prepoznatljivi, dok je potražnja za patentiranim proizvodom sve veća.
Iako žive u Trebinju, ovaj bračni par ideje za dobru kapljicu pronalazi dvadesetak kilometara od grada, u selu Nudo, gdje grade kuću, u kojoj uz pucketanje vatre, probavaju sastojke i uspijevaju pronaći pravi ukus i zadovolje svoje mušterije.
Dragiša kaže da je “pogodak” postigao likerom od banane, koji mu je donio solidnu zaradu, napominjući da svatko tko proba – dolazi po novu bocu.
“S obzirom da se već trideset godina bavim pčelarstvom, često sam išao na sajmove i izlagao. Ja bih se vraćao sa zahvalnicom, dok bi moji sugrađani, koji su predstavljali pića, brojali usput novac“, kaže Dragiša.
Tada je došao na ideju da i on nešto osmisli i dođe do zarade, što mu je omogućio liker od banane.
Osnova za ovo piće su med i domaća rakija od 50 stupnjeva – to se zatim “sjedinjuje”, a nakon toga se stavlja u posudu u kojoj su banane i par mjeseci miješa, dok se sav miris iz banane ne izvuče.
“Liker je napravljen kao malo jači, jer nisam želio da naše dame ostanu uskraćene za dobru kapljicu, a one su mi i najbolje mušterije“, u šali kaže Dragiša.
Uz još nekoliko sastojaka, koji ostaju tajna, te degustaciju i sugestiju prijatelja, nastaje odličan liker od banana koji dostiže cijenu do 30 KM. Ovaj “slatki proizvod”, osim Hercegovaca, najviše kupuju Crnogorci, ali i turisti koji dolaze u Trebinje.
U planu i rakija od banane
Dragiša planira i proizvodnju rakije od banane, ali mu problem predstavlja to što ovo južno voće ne može pronai u odgovarajućim količinama. Osim toga, banane trebaju biti dobre i zrele za ovakvo piće.
“Banane, u potrebnim količinama, a to je oko 300 kilograma, ne mogu pronaći ni u jednoj hladnjači. Tražio sam u Podgorici i Nikšiću, čak sam se obraćao i ljudima koji drže diskonte, ali za sada je nema”, ističe Jovanović.
Osim mnogobrojnih likera, među kojima su i oni od višnje, koprive, oraha, mente, na policama obitelji Jovanović nalazi se kvalitetni med u saću, kandirano voće i razne rakije.
Dragiša je poznat kao veoma kreativan domaćin, ali je svojim novim proizvodom iznenadio sve.
Brdo iznad kuće krasi mala “crkva” koju je napravio od košnica, okružena sa osamdesetak pčelinjih društava.