FOTO / Pronađite idealnu lokaciju za odmor: Ovo je 13 najboljih otoka u Hrvatskoj

Lifestyle 16. srp 202415:29 0 komentara
Ovo je 13 najboljih otoka u Hrvatskoj
Zvonimir Barisin/PIXSELL

Hrvatska ima 1200 otoka, dugu i čistu obalu te je zbog svojih prirodnih ljepota odlična ljetna destinacija.

Portal TimeOut izdvojio je 13 najboljih hrvatskih otoka, pa ako još niste odlučili gdje ćete ljetovati, možda vam ovaj popis probudi inspiraciju.

1. Hvar

Hvar ima reputaciju jednog od najotmjenijeg hrvatskog odredišta i doista je magnet za slavne i bogate osobe.

Zvonimir Barisin/PIXSELL

2. Vis

Izuzetna atrakcija ovdje nije sam otok već modra špilja Biševo. Sam Vis je najudaljeniji od hrvatskog kopna, a od 1950. do 1989. služio je kao baza Jugoslavenske narodne armije koja je bila nedostupna stranim posjetiteljima. va grada – grad Vis na sjeveroistoku i Komiža na jugozapadu – natječu se za pažnju posjetitelja koje najčešće zavede rudimentalna ljepota ovog otoka.

Zvonimir Barisin/PIXSELL

3. Rab

Smješten je u Kvanerskom zaljevu, a prvi put se našao u središtu pozornosti kada je kralj Edward VIII poveo svoju novu suprugu Wallis Simpson na otok 1936. Rab ima posebno miran, rustikalni ugođaj – okružen je zaklonjenim grebenima, krase ga i predivne plaže.

Igor Soban/PIXSELL

4. Korčula

Kad su se Grci prvotno utaborili na ovom otoku, očarale su ih guste, tamne šume pa su otok nazvali Korkyra Melaina – Crna Korčula. Korčulu i danas krase ove očaravajuće šume. Ovaj otoke je mješavina tihih zaselaka i vinograda isprepletenih u šumama, a ribarska sela razasuta su duž vijugave obale.

Zvonimir Barisin/PIXSELL

5. Brač

Brač je najveći među srednjodalmatinskim otocima, s 13.956 stanovnika, vlastitom zračnom lukom (Bol) i najvišom planinom na bilo kojem jadranskom otoku. Ovaj otok krasi bogata povijest jer je bio naseljen još u razdoblju neolitika, a poznat je i po kvalitetnom maslinovom ulju. Brač karakteriziraju stjenovita obalna mjesta, kao i prirodni bijeli kamen.

Zvonimir Barisin/PIXSELL

6. Mljet

Mljet je izuzetno zelen otok i dom je raznolikim morskim stvorenjima koje možete pronaći uz obalu. Krase ga i dva slana jezera – Malo i Veliko jezero – koji privlače kupače u svoje mirne vode.

Zvonimir Barisin/PIXSELL

7. Cres

Sjeverna brda Cresa prekrivena su hrastovim šumama, a na ovom otoku ćete naći još i stijene raspoređene duž obale te gradovi na brežuljcima. Cres je poznat po svojoj populaciji bjeloglavih supova.

Goran Kovacic/PIXSELL

8. Pag

Dug 64 kilometra, Pag je sastavljen od dva paralelna planinska lanca. Naselja uglavnom čine uspavana ribarska sela, s dva poznata grada – Novalja i Pag. Novalja je postala središte zabave, a plaža Zrće jedno je od klupskih središta u Hrvatskoj.

Sandra Simunovic/PIXSELL

9. Dugi Otok

Najveći od sjevernodalmatinskih otoka, Dugi otok, dugačak je 45 km, a krase ga strme litice i pješčane plaže od kojih je najpoznatija Sakuran. Svakako treba spomenuti i zaljev Telašćicu koji se doista isplati posjetiti.

Zvonimir Barisin/PIXSELL

10. Lošinj

Lošinj je otok na Kvarneru koji se pruža 31 km u smjeru sjeverozapad–jugoistok, a značajnija naselja na otoku su Veli i Mali Lošinj.

Borna Filic/PIXSELL

11. Silba

Ovo je idealno odredište za one koji traže mir – ovaj uspavani otok nema automobile, hotele, a u razdoblju od sredine srpnja do kasnog kolovoza nema ni bicikle.

Pero Lovrovic/Vecernji list/PIXSELL

12. Murter

Gotovo na suprotnim krajevima dalmatinskog otoka Murtera nalaze se dva naselja koja se koriste kao vrata dviju iznimno popularnih ljetnih atrakcija. Tako je Tisno mjesto za glazbene događaje kao što su Soundwave, Suncebeat i Electric Elephant. Na sjevernom rtu Murtera glavno je polazište za izlete u jedinstveni arhipelag Nacionalnog parka Kornati, koji tamo ima i sjedište.

Dusko Jaramaz/PIXSELL

13. Krk

Riječ je o jednom od najvećih otoka u Hrvatskoj. Preci današnjih mještana bili su pod rimskom, avarskom, frankopanskom, mletačkom, habsburškom i talijanskom vladavinom. Glavni grad Krk odražava velik dio ove povijesne šare, Malinska vrvi kvalitetnom gastronomijom, a plaža Baška privlači brojne posjetitelje.

Boris Scitar/PIXSELL

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!