Dok se u Hrvatskoj radi pravilnik koji će omogućiti provjeru mlijeka, krivotvoritelji hrane svoje metode toliko usavršavaju da se njima bavi čak i Europol.
Koliko patvorenog mlijeka ima u Hrvatskoj, pokazat će provjere po pravilniku koji se radi. Krivotvorena hrana ima jasnu definiciju.
“Od krivog deklariranja odnosno navođenja onih sastojaka koje hrana ne sadrži ili navođenje krivih sastojaka, da hrana sadržava neke krive sastojke, ili da su originalni zamijenjeni nekim drugim sastojcima”, kaže za Dnevnik.hr Jasna Bošnir s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar.
Kako bi se prevarilo potrošače krivotvoriti se može sve i svašta, a Bošnir kaže da su prve tri namirnice što se tiče patvorenja maslinovo ulje, mlijeko i med.
I ne čudi da domaći proizvođači traže vrlo jasno definirana pravila za uvozne proizvode. “Može proći tona meda koji se uveze iz kine i stavi se kilo meda iz Hrvatske, nakon čega se može deklarirati da je porijeklom iz EU i kao domaći med. Pa i vina koja su dolazila iz Albanije i Makedonije s deklaracijom graševine, a u njima graševine ima najmanje”, kaže Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.
Domaći proizvođači bi postrožili i kontrole koje se rade i to zbog zaštite portošača.
Krivotvorenje hrane je ozbiljan problem kojim se bavi čak i Europol, pa su u jednoj akciji provedenoj u 57 zemalja, otvorili više od tri i pol tisuće slučajeva, piše Dnevnik.hr.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.