Iznenađujući podatak u financijskom izvješću SDP-a

Vijesti 30. sij 201714:05 > 14:07
N1

Prema Izvješću o financijskom stanju SDP-a, stranke je lani potrošila više od 700.000 kuna na studentske ugovore.

Izvješće o financijskom stanju SDP-a pokazalo je, naime, iznenađujući podatak, a to je da je stranka u studenom 2016. potrošila čak 229.348,99 kuna za usluge student-servisa, na koje u pravilu toliko troše u vrijeme izbora, prenosi Jutarnji list.

Primjerice, u vrijeme parlamentarnih izbora u kolovozu i rujnu te su usluge SDP-ovci platili 172.830,76 kuna u kolovozu, a u rujnu 289.055,91 kunu. No, neki SDP-ovci sumnjaju da je spomenute studente u studenom angažiralo tadašnje stranačko vodstvo zbog unutarstranačkih izbora, kad je ekipa s Iblerova trga, zapravo, navijala za Ranka Ostojića ili Orsata Miljenića.

Taj angažman studenata mogli su, naime, odobriti, neslužbeno doznajemo, samo šef stranke Milanović, poslovni direktor Dinko Suton ili Milanka Opačić, koja je mijenjala šefa u to vrijeme.

Sve navedeno su, naime, podaci vidljivi u detaljnom SDP-ovu dokumentu nazvanom “Financijsko stanje u SDP-u” koji je prezentiran na Glavnom odboru stranke na kojem je, među ostalim, odlučeno da će SDP-ov saborski zastupnik plaćati mjesečnu članarinu od 1.000 do 1.500 kuna, zastupnik u EU parlamentu 3.000 kuna.

Ta mjera je, pak, prilično naljutila dio SDP-ovih zastupnika. No, plaće zastupnicima s novom mjerom ministra financija Zdravka Marića porasle za oko tisuću kuna, stoga to povećanje članarine, komentiraju neki u SDP-u, “zapravo ne bi trebali ni osjetiti”.

Podsjetimo, SDP je trenutačno u ozbiljnom gubitku i bilježe operativni manjak od oko 1,3 milijuna kuna. Podaci su to iz njihova financijskog izvješća prezentiranog prekjučer na Glavnom odboru stranke. Ako tako nastave, 2017. godinu SDP-ovci će završiti s manjkom prihoda u iznosu od čak 9,917.214 kuna, stoga je prekjučer na Glavnom odboru odlučeno da se uzme novi kredit od desetak milijuna kuna kako bi se premostio gubitak.

U međuvremenu novo vodstvo SDP-a također planira uštede ostvariti na manjim plaćama, većim članarinama, smanjenju troškova za reprezentaciju, pa i drugim stavkama, kao što su usluge student-servisa o kojima se na Glavnom odboru povela žestoka rasprava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.