Mršić o Tedeschijevom preuzimanju Podravke: Ne!

Vijesti 19. velj 201712:44 > 12:47
N1

Gostujući u Točki na tjedan predsjednik uprave Podravke, Zvonimir Mršić, komentirao je i "želje" Atlantic grup Emila Tedeschog za preuzimanje Podravke.

Emil Tedeschi rekao je da Vaše izjave siju strah od preuzimanja od Atlantic grupe. Što bi tu bilo loše?

“Ja nisam vidio nikakav prijedlog. Da sam vidio, vjerojatno bih ga odbio. Moj stav je da Podravka mora biti samostalna, a ne podružnica bilo čega, posebno ne kompanije koja je manje internacionalizirana od Podravke. Ovo je pitanje želi li država biti vlasnik i pokazati da može biti efikasna, želimo li poticati radničko dioničarstvo ili ne.”

Što bi bilo loše u ulasku strateškog partnera?

“Prije svega, Podravka je strateški partner. Odrekli smo se neprofitabilnog kapitala, prošli restrukturiranje. Sada smo u poziciji da kupujemo i rastemo. Imamo zaduženost koja je najniža, imamo kapacitet podizati dug radi akvizicija, imamo vlasničku strukturu koja je voljna to podržati, generiramo nešto keša.. Želimo se u sljedećih pet godina udvostručiti. Nama ne treba netko da nam da kapital jer ga imamo ili ga možemo daleko jeftinije osigurati.”

Postoji li osobni animozitet između Vas i Tedeschog?

“Personalni odnos između dvije osobe je potpuno nerelevantan. Ja bih podsjetio sve koji žele kupiti da se dionice trguju na burzi i nisam vidio da ikome postoji zabrana da kupi ili proda. Oni koji žele ucjenjivati “ja ću kupiti samo ako drugi dioničar ode” nisu fer prema društvu. Bili smo izloženi sjajnoj kampanji kako je netko stekao prvi milijun, tada je u medijima bilo da je Tedeschi prodavao žvakaće. Moja paralela je bila da smo isto prodavali te žvakaće, ali su ciljevi bili drugačiji. On je imao cilj maksimizirati profit i to opravdavam. Podravka je imala cilj apsolutno zaštiti zaposlenost i dati ono što je u tom trenutku bio nacionalni interes.”

Slažete li se s njim ipak da država ima preveliki utjecaj na kadroviranje u Podravci?

“Država prije svega nema zlatnu dionicu. S druge strane, u posljendjih pet godina država se ponašala kao ordinarni dioničar. Niti nam je pomagala niti odmagala.”

Cijeli intervju sa Zvonimirom Mršićem možete pročitati OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.