Domaći proizvođači krumpira digli su glas protiv uvoznoga iz Bosne i Hercegovine ili Egipta, tvrdeći da je taj krumpir zdravstveno neispravan, jer je izvan Europske unije dopuštena uporaba brojnih pesticida, koji su kod nas zabranjeni.
Proizvođači ocjenjuju da uvozni krumpir ne podliježe strogim kontrolama kao domaći. Problem je krumpir uvezen iz zemalja izvan Europske unije. Ondje je dopuštena uporaba osamdesetak pesticida koji su u Hrvatskoj zabranjeni.
Proizvođači tvrde da su oni kancerogeni i alergeni, dok u Ministarstvu poljoprivrede odbacuju ove optužbe.
”Zaprimili smo informaciju o sumnji da krumpir koji se uvozi u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine sadrži nedopuštene ostatke pesticida, te smo izvijestili Ministarstvo zdravstva da pojačaju kontrole. Od njih smo dobili odgovor da je granična sanitarna inspekcija uzimala uzorke krumpira na svim graničnim prijelazima i da su svi uzorci krumpira bili sukladni zakonskim propisima o maksimalnim dopuštenim količinama”, poručuju iz Ministarstva
U Hrvatskoj je, tvrde proizvođači, problem i prepakiravanje uvoznog krumpira. Kako prepoznati domaći krumpir? U ovom trenutku možda je najsigurnije osobno poznavati proizvođača krumpira, jer deklaracije u Hrvatskoj nisu jamstvo da je nešto doista i proizvedeno u Hrvatskoj.
Domaći proizvođači ne traže zabranu uvoza. Već samo jednaku kontrolu kakvu prolazi i domaći krumpir, piše Dnevnik.hr.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.