Umro je Kemal Monteno

Vijesti 21. sij 201513:02 > 13:03
ANADOLIJA

Najpoznatiji bosanskohercegovački kantautor Kemal Monteno preminuo je danas u zagrebačkoj klinici Rebro od jake upale pluća i komplikacija koje su uslijedile nakon transpantacije bubrega.

Kako pišu mediji, bakterija mu je ušla u krv i u danas u 11 sati Kemal Monteno je preminuo od sepse. “Nažalost možemo potvrditi informaciju da je gospodin Kemal Monteno preminuo danas u KBC-u Zagreb”, potvrdio je sanacijski upravitelj zagrebačke bolnice Zlatko Giljević za 24 sata.

“Cijela obitelj je u šoku”, rekao za Tportal Kemalov sin Đanijo.

Od 2011. godine Kemal Monteno je na dijalizi, a zbog problema sa dijabetesom 2012. godine mu je ugrađena i srčana premosnica.

Podsjetimo, Monteno je nakon operacije prije dva tjedna opet završio u bolnici zbog visoke temperature i oslabljenog imuniteta. Neslužbeno, Monteno je nedavno obolio i od upale pluća, koja se u konačnici pokazala kobnom.

Unatoč problemima sa zdravljem, Monteno je redovito nastupao.

Bosanske sevdalinke s mediteranskim štihom

Rođen je 1948. u Sarajevu, gdje u drugoj polovici 1960-ih godina počeo svoju bogatu karijeru nastupom na festivalu “Vaš šlager sezone” 1967. Otad je miljenik festivalske publike u Sarajevu, ali i regije.

Prvu pjesmu “Lidija” snimio je 1967. godine. To je bio početak blistave karijere koje su obilježile pjesme poput “Nije htjela”, “Nekako s proljeća”, “Bacila je sve niz rijeku” (u izvedbi Indexa). Njegove najljepše pjesme, svojvrsne himne Sarajeva su “Zemljo moja” iz 1977. godine te “Sarajevo, ljubavi moja” iz 1976.

Njegovao je vrlo specifičan modni izričaj, kritičari su ga opisivali kao “poseban lirski, romatičarki muzički izraz u kojem su na jedinsten način objedinjeni motivii bosanskih sevdalinka, ali i mediterasnkim štihom.” 

Tijekom karijere objavio je ukupno 15 albuma. Kemo, kako ga popularno zovu njegovi prijatelji, mnogo je surađivao, ali i utjecao na glazbeni smjer mnogih glazbenika iz regije. Rado je pjevao s Radom Šerbedžijom, Arsenom Dedićem, Zdravkom Čolićem, Oliverom Dragojevićem, Terezom Kesovijom, Gabi Novak, Nedom Ukraden, Paulom Jusić i mnogima drugima.

Pjevač je isticao kako mu je kao vječna inspiracija često služila dugogodišnja partnerica, supruga Branka, s kojom je dobio kćer Adrijanu i sina Đanija.

Kemo, kako su ga zvali prijatelji, dugo je živio na relaciji između Sarajeva i Zagreba.