"Ubrzano smanjujemo javni dug, trend je odličan"

Vijesti 30. svi 201814:18 > 14:50
Marko Prpic/PIXSELL (ilustracija)

Strategija upravljanja javnim dugom u sljedeće dvije godine te Prijedlog zaključka o prihvaćanju strateškog partnerstva za pokretanje proizvodnje u Imunološkom zavodu kao i sklapanje sporazuma o sezonskom radu državljana Ukrajine u Republici Hrvatskoj, neke su od točaka na dnevnom redu današnje redovite sjednice Vlade.

Sjednicu Vlade u Banskim dvorima koja bi trebala početi u 14:30 minuta pratite UŽIVO. 

Na početku sjednice premijer je čestitao ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću kao potpredsjedniku Vlade te novom ministru gospodarstva Darku Horvatu na povjerenju koje im je ukazao Sabor prošloga petka te je podsjetio da je ranije ovoga tjedna održana ii sjednica Vijeća za nacionalnu sigrnost.

Razgovarali smo o informacijskoj sigurnosti, odnosima sa susjednim zemljama i različitim aspektima migracijske politike, osobito procesima koji se vežu za nezakonite migracije te smo donijeli zaključke kako dalje koordinirati sva pitanja vezana za tu temu, kazao je Plenković.

Podsjetio je i da je počela kampanja Ministarstva rada i mirovinskoga sustava te Hrvatskog zavoda za zapošljavanje “Zaposli se u Hrvatskoj” kojom žele snažnije potaknuti domaće radnike na zapošljavanje u Hrvatskoj.

Nakon Dana Sabora još jednom čestitam predsjedniku i zastupnicima i svim građanima ovaj važan dan, opetovao je Plenković.

Komentirao je i podatke o BDP-u, naime, hrvatski BDP je u prvom tromjesječju ove godine porastao za 2,5 posto u usporedbi s istim razdobljem 2016, objavio je ranije danas Državni zavod za statistiku.

Plenković je ocijenio da je najnoviji podatak o rastu hrvatskog gospodarstva u prvom ovogodišnjem tromjesečju za 2,5 posto dobra vijest, ustvrdivši da treba dodatno raditi na povećanju industrijske proizvodnje i izvoza.

Istaknuo je da je to iznad očekivanja ekonomskih analitičara. “Smatramo da je to dobro. Posebno je važno da se vidi rast i potražnje i osobne potrošnje. Ono na čemu moramo još raditi dodatno je povećanje industrijske proizvodnje i izvoza, kao dva aspekta koja će omogućiti rast sukladno i našim projekcijama i planovima”, rekao je Plenković.

Plenković je naglasio i kako je posebno dobro vidjeti korekcije za zadnji kvartal 2016., te za 2017. U današnjem izvješću DZS-a revidirani su i prethodni originalni podaci pa je tako u posljednjem lanjskom tromjesečju rast BDP revidiran na više, s 2 na 2,2 posto.

“Sve su to dobre vijesti za hrvatsko gospodarstvo i na tom tragu ćemo i nastaviti. Nastavak investicija je jedan od putova i smjerova kojim svakako trebamo ići”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.