U Splitu se zbog orkanske bure nasukala tri teretna broda

Vijesti 05. ožu 201511:44 > 17:54
Cropix/Nikola Vilić

Orkanska bura u četvrtak je u Splitu i široj okolici prekinula sav trajektni promet, a na kopnu je prevrtala automobile i teretna vozila te čupala stabla, lomila krovove i fasade.

Ujutro je za promet zatvoren Paški most, u gradu Pagu bura je okrenula parkirani automobil kod crkve sv. Jurja i u more je pobacala plastične eko kontjenere, a oko 9,30 sati nestalo je električne energije. Orkanska bura posla je dala i vatrogascima.

U splitskom centru 112, u kojem je stalno pet operatera, rekli su kako su od jutros primili više od 1000 poziva građana o srušenim stablima, strujnim stupovima, polomljenim granama i prometnoj signalizaciji.

U gradu Zadru pola sata iza ponoć pripadnici javne vatrogsne postrojbe (JVP) Zadar uklanjali su stablo koje je palo u Kožinu.

Uslijed jakog udara bure prevrnulo se teretno vozilo kod Dugopolja. Zatvoren je i tunel Sveti Ilija, i to zbog pada prometne signalizacije. 

Cropix/Ante Čizmić
Cropix/Ante Čizmić
Cropix/Ante Čizmić
Cropix/Ante Čizmić
Cropix/Ante Čizmić

Zbog orkanske bure koja cijeli dan puše u Splitu i uzrokuje probleme, poslijepodne su se na sjevernoj strani Park-šume Marjana kod plaže Prve vode nasukala dva teretna broda te još jedan u moru kod Slatina na Čiovu, potvrdio je lučki kapetan Davor Vidan.

Rekao je kako su se dva teretna broda – “Krka” i “Orebić” u vlasništvu Splitske plovidbe, koji su godinama bili vezani u Svetom Kaji, nasukali kod plaže Prve vode na Marjanu.

“Remorker Brodospasa pokušao je odsukati i treći teretni brod ‘Vranjic’, koji je plutao put Slatina na Čiovu, no nije ga uspio spasiti pa se na kraju odustalo od akcije”, rekao je Vidan, dodajući kako se nadaju da će sutra biti bolje vrijeme pa će ga početi odsukavati.

Kišno nevrijeme praćeno vrlo jakim vjetrom zahvatilo je u četvrtka ujutro Makarsko primorje, bura puše prosječnom brzinom od 70-tak, a s orkanskim udarima i 150 kilometara na sat.

#related-news_0

Kod Svetog Roka udari bure jako su 205 kilometara na sat.

Uništen krov TTTS-a

U Splitu je bura digla krov na hali na TTTS-u, dok je na području Gornje Podstrane u prekidu opskrba električne energije.

Orkanska bura u Rijeci i široj okolici u četvrtak uzrokuje probleme u prometu, a na području grada su nadležne službe više puta intervenirale zbog slomljenih grana, otrgnutih dijelova fasada i krovova te odguranih spremnika za otpad na prometnice.

Jutros, oko 8 sati nestalo je električne energije u cijelom gradu. U središtu Rijeke nije je bilo oko pola sata, tako da u vrijeme najveće prometne gužve nisu bili u funkciji semafori.

Zatvoren je Sveučilišni kampus na Trsatu, a na tamošnjoj mjernoj postaji izmjerena je bura koja puše 100 kilometara na sat pa je proglašeno izvanredno stanje opasnosti.

Dvoje ozlijeđenih

Orkanska bura, koja na Pagu puše i do 200 kilometara na sat, osim što je prevrnula parkirani automobil, ozlijedila je i dvoje građana.

Jednu mlađu žensku osobu i starijeg muškarca nalet bure u središtu grada Paga bacio je na pod i lakše ozlijedio, potvrdio je dr. Vlatko Grković iz zadarskog županijskog Zavoda za hitnu medicinu.

“I u jednom i u drugom slučaju nalet bure ih je bacio na pod i lakše ozlijedio. Mlađa ženska osoba iščašila je rame, a stariji muškarac ima lakšu ozljedu glave. Ali ono što je najvažnije oboje nemaju potrebe za daljnjom obradom, dakle laške su ozlijeđeni”, rekao je dr. Grković dodajući kako su oboje ozlijeđeni u gradu Pagu te zbrinuti u tamošnjoj ispostavi Hitne.

#slider_0

Kakvo nas vrijeme očekuje ostatak dana, ako i u narednim danima pogledajte u prognozi meteorologinje N1 Dunje Mazzocco Drvar.