Ravnateljica: Ako je naš propust što dječak nije imao asistenta, prihvaćamo ga

Vijesti 10. ruj 201910:52 > 10:56
Pixabay (ilustracija

Dječak s autizmom koji je prvoga dana školske godine plakao pred školom u Slavonskom Brodu, u utorak je krenuo na nastavu. Prvašić (8) prvoga dana nastave nije mogao u školu jer nije bilo pomoćnika u nastavi.

Ravnateljica je objavila što se dogodilo na prvi dan škole i zašto mališan nije imao asistenta u nastavi, pišu 24 sata.

“Prvoga dana škole, prema našoj ustaljenoj praksi, učenici starijih razreda pripreme prigodan program dobrodošlice za prvašiće, tako je bilo i ove godine. Prvašići taj dan nemaju nastavu, već se upoznaju s razredom i učiteljicom koja će ih učiti. Asistenti su bili ujutro u školi, no obzirom da nema nastave, odlučili smo ih poslati kući tako da se djeca nisu upoznala s njima. Ako je to propust škole, mi ga prihvaćamo”, rekla je ravnateljica Slavica Đurđević.

“Žao nam je ako je zbog krive procjene, umjesto pun smijeha, za neke prvi dan škole bio stresan. Već od danas pomoćnici će biti uz učenike kojima su dodijeljeni, o čemu su i roditelji pravovremeno obaviješteni”, priopćili su iz grada.

Grad Slavonski Brod na svojim je stranicama objavio priopćenje u kojem stoji kako je u novoj školskoj godini osigurao pomoćnike u nastavi za 65 učenika. Iz Grada su objasnili da su procijenili da prvi dan asistenti nisu potrebni, ali da će danas, kada kreće redovna nastava, pomoćnici biti uz učenike kojima su dodijeljeni.

“U skladu s redovnom procedurom i stvarnim potrebama, Grad Slavonski Brod je od Ministarstva znanosti i obrazovanja zatražio suglasnost za uključivanje tri pomoćnika u nastavi za tri učenika prvoga razreda osnovne škole Bogoslav Šulek, za što je dostavljena sva tražena popratna dokumentacija. Temeljem toga, Ministarstvo je 28. srpnja 2019. izdalo suglasnost iz koje je vidljivo da se ista daje na uključivanje jednoga pomoćnika u nastavi za tri učenika pa je Grad, poštujući mišljenje resornog Ministarstva, donio Odluku o uključivanju pomoćnika u nastavi za tri učenika prvoga razreda.

Naime, osnivač osnovnih škola, u ovom slučaju Grad Slavonski Brod, dužan je na temelju realnih potreba osnovnih škola Ministarstvu znanosti i obrazovanja podnijeti Zahtjev za dobivanje suglasnosti za uključivanje pomoćnika u nastavi ili stručnog komunikacijskog posrednika, nakon čega Ministarstvo analizira Zahtjev te daje ili odbija traženu suglasnost.

Provedbom projekta „Helping – faza III“ Grad Slavonski Brod osigurava pomoćnike u nastavi i stručne komunikacijske posrednike u svim osnovnim školama kojima je Grad osnivač. Kroz projekt je, u školskoj godini 2019./2020. zaposlen 51 pomoćnik u nastavi te 2 stručna komunikacijska posrednika koji će pružati pomoć 65 učenika.

Budući da je prvi dan škole za učenike prvih razreda osnovnih škola organizirana samo priredba u prisustvu roditelja, nakon čega je slijedilo upoznavanje s učiteljicom bez održavanja nastave, iz osnovne škole Bogoslav Šulek procijenjeno je da pomoćnici u nastavi učenicima prvog dana nastave neće biti potrebni. Žao nam je ako je zbog krive procjene, umjesto pun smijeha, za neke prvi dan škole bio stresan. Već od danas, kada kreće redovna nastava, pomoćnici će biti uz učenike kojima su dodijeljeni, o čemu su i roditelji pravovremeno obaviješteni”, priopćili su iz grada.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.