Paradom tenkova završio spektakularni mimohod u Zagrebu

Vijesti 04. kol 201515:03 > 19:11
N1

Od 18 sati svečanim vojnim mimohodom, koji će proći Vukovarskom ulicom u Zagrebu, počelo je obilježavanje 20. godišnjice operacije "Oluja".

Svečanost je službeno počela u 18 sati, nakon što je Kolinda Grabar-Kitarović zapovijedila ‘Neka mimohod krene!’.

Kolona duža od četiri kilometra proći će potezom od Držićeve do Savske, a sudjelovat će 3000 pripadnika oružanih snaga, 300 vozila i 30 zrakoplova.

Početak vojnog dijela mimohoda bit će označen s tri počasna plotuna, a potom će tri borbena zrakoplova MIG 21 preletjeti preko Ulice grada Vukovara. Nakon toga slijedit će pješadija i vojna mehanizacija.

Tijek mimohoda mogli ste pratiti UŽIVO na N1:

19:38 Mimohod je završio paradom tenkova

19:17 Nakon pješačkog dijela mimohoda, moć hrvatske vojske u utorak su demonstrirali i mehanizirano-motorizirani postroji, među kojima i moćna oklopna borbena vozila, uključujući atraktivne MRAP-ove i tenkove M-84.

Najveća atrakcija su dvije haubice PzH 2000 teške po 50 tona. To najnovije topničko sredstvo dometa od 30 do 80 kilometara može ispaljivati deset do trinaest granata u minuti.

Građani mogu vidjeti Patrije, vozila MRAP, vozila HMMWV, motorna vozila i motocikle, tenkove M-84, borbena vozila pješaštva BVP M-80, kamione Iveco, minobacače, sanitetska vozila, elektroagregat, pokretnu poljsku kuhinju, terenska borbena vozila M-ATV, namijenjena za izviđanje i potporu kretanja, te razna plovila, motocikle i druga vozila i sredstva.

19:07 Akrobatska grupa “Krila Oluje” u švicarskim zrakoplovima Pilatusima oduševila je svojim programom pratitelje svečanog vojnog mimohoda, kojim Hrvatska u utorak u Zagrebu obilježava 20. obljetnicu akcije “Oluja”.

18:56 Krila Oluje pozdravila su Zagreb i pokazala građanima fantastične manevre

18:48 Mimohod se, uvjetno, može podijeliti na pješački, zrakoplovni, odnosno letački te dio u kojemu javnost može vidjeti najbolje što Hrvatska ima u oklopno-mehaniziranim postrojbama i naoružanju.

Dragan Matić/Cropix

Pješački dio počeo je postrojem zastava, među kojima je bilo i oko 190 zastava ratnih vojnih i policijskih postrojbi.

Postrojbe hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, dragovoljci, veterani, invalidi, zagrebački branitelji, pripadnici pričuvnih postrojbi ponosno koračaju jedni uz druge.

Ulicom koja nosi ime njihova grada heroja, koračaju i vukovarski branitelji na čelu s umirovljenim brigadirom Stjepanom Sučićem.

Živopisnim odorama, mimohod su obojile i povijesne postrojbe – Sinjski alkari, Husari, Domagojevi strijelci, uskoci, đurđevački Picoki, deset pripadnica Križevačke djevojačke straže i drugi.

Nakon hrvatske prošlosti, Zagreb je imao priliku vidjeti i hrvatsku vojnu budućnost, 53 kadeta, te pripadnike oružanih snaga savezničkih zemalja.

Ipak, najsrdačnije građani su pozdravili sljednike sedam legendarnih gardijskih brigada, sinonima hrvatske ratne pobjede – Tigrova, Gromova, Kuna, Pauka, Sokolova, Puma i Vukova.

Dio svečanog mimohoda su i pripadnici specijalnih vojnih i policijskih snaga, operativne civilne snage poput vatrogasaca, Državne uprave za zaštitu i spašavanje itd.

Dani ponosa

18:42 Pilot Branko Plazanić, brigadir, bio je zadužen za osiguranje predsjednika Tuđmana. “Uoči same akcije letjeli smo nekoliko puta na dan na relaciji Brijuni – Zagreb. U to vrijeme nismo znali što se događa, ali osjetili smo da se nešto veliko zbiva”

N1

18:38 U mimohodu povijesnih postrojbi sudjelovala je i jedna ženska postrojba – Križevačka djevojačka straža

18:25 Željko Bilandžić, stožerni narednik, kazao je da živi za ovaj dan. “Kada vidim ovaj postroj, u meni se budi osjećaj koji se ne može opisati. Kada god smo u mogućnosti odlazimo na grobove naših suboraca – naše bratstvo nikada neće prestati”

N1

18:20 Mimohod je krenuo. Iznad vojne parade preletjela su tri MIG-a

18:17 Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dala je zapovijed: Neka mimohod krene!

18:08 Minutom šutnje odana je počast svim poginulim braniteljima i žrtvama Domovinskog rata

18:05 Mia Negovetić pjeva hrvatsku himnu

17:55 Kolinda Grabar Kitarović stigla je na Most mladosti. Dočekao ju je ministar obrane Ante Kotromanović. Zajedno obilaze vojni postroj dug gotovo četiri kilometra. Građani aplauzom pozdravljaju predsjednicu i ministra

N1

17:53 Svi putevi vode u Vukovarsku, tako bi se ukratko mogao opisati Zagreb u utorak poslijepodne, neposredno pred početak svečanog vojnog mimohoda kojim se obilježava 20. obljetnica vojno-redarstvene akcije “Oluje”.

Brojni građani, roditelji s djecom, umirovljenici idu prema križanju Vukovarske i Ulice hrvatske bratske zajednice, gdje je središte svečanosti i tribine za više stotina visokih uzvanika.

Građane ne smeta ni vrućina, jer Zagreb je oko 17 sati mjerio 31 stupanj Celzijusa.

17: 42 Sve više građana pristiže kako bi pogledali mimohod. Okupili su se i uzvanici. Postrojbe su postrojene i spremne za početak mimohoda.

17:30 Šest brodova Hrvatske ratne mornarice spremno je za mimoplov u Bračkom kanalu koji će se predvečer istodobno održati s mimohodom u Zagrebu u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, a sudionici mimoplova uputit će pomorski pozdrav vrhovnoj zapovjednici Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović. Isplovit će u 18 sati.

17:25 Okupljenim građanima podijeljeno je nekoliko tisuća malenih zastavica.

17:15 I prosvjednici u Savskoj spremni su za mimohod. Na zidu je osvanuo ustaški pozdrav “Za dom spremni”

17:00 Građani se lagano okupljaju ispred Lisinskog, gdje će uskoro krenuti kulturno-umjetnički program. Preko razglasa se puštaju pjesme iz 90-ih.

Detaljni program mimohoda:

Od 18:00 do 18:15h

Kulturno-umjetnički program počinje u 18 sati himnom koju će izvesti Mia Negovetić i Klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj” uz pratnju Orkestra OS RH. Mješoviti pjevački zbor Josip Klapan i V boys izvest će povijesnu pjesmu “Seh duš dan”, stihove pjesme “Zaustavljeni u skoku” hrvatskog pjesnika i branitelja Tomice Bajsića govirit će Rene Medvešek. Mješoviti pjevački zbor Josip Klapan izvest će i segment 3. stavka “Baška”. Potom će Nina Kraljić uz orkestar OS RH i klavirsku izvedbu Dedić/Meštrović izvesti skladbu “Domovini i ljubavi”.

Od 18:15 do 19:25h

U 18 sati i 15 minuta bit će ispaljeni počasni plutoni, a Zagreb će preletjeti i avioni MIG 21.

Pješački postroji:
postroj Zapovjedništva mimohoda
postroj zastava (RH, EU, NATO-a, MORH-a, MUP-a RH, GS OS RH…)
postroj zastava postrojbi iz Domovinskog rata
postroj hrvatskih branitelja
postroj povijesnih postrojbi
postroj kadeta
pješački postroj sastavnica OS RH, MUP-a RH i DUZS-a
Zrakoplovni dio:
prelet zrakoplovnog postroja
taktička vježba Zapovjedništva specijalnih snaga i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane

Motorizirani, mehanizirani i oklopni postroji:
postroj Zapovjedništva specijalnih snaga
mehanizirani postroj
postroj Vojne policije
postroj MUP-a RH
postroj vatrogasnih motoriziranih snaga
postroj motoriziranih snaga DUZS-a i drugih operativnih snaga
vojnoobavještajni postroj
postroj Hrvatske ratne mornarice
pozdrav brodova iz Bračkog kanala i snimak provedbe bojnog gađanja s RBS-15
postroj protuzračne obrane
postroj nuklearno-kemijsko-biološke obrane
inženjerijski postroj
postroj veze
logistički postroj
postroj topništva
oklopno-mehanizirani postrojbe

Od 19:25h do 19:35h

U 19 sati i 25 minuta nastavit će se kulturno-umjetnički program i to izvođenjem skladbe “Dalmatino povišću pritrujena” koju će otpjevati Martina Tomčić, Sandra Bagarić i klapa Sv. Juraj, uz pratnju dva klavira (Meštrović /Dedić), benda, Orkestra OS RH, Sudar percussion benda, zbora Josip Kaplan, gudača V boysa i ženskog vokalnog ansambla KUD-a “Ivan Goran Kovačić”
Potom će skladbu “To je tvoja zemlja” izvesti Ivana Husar Mlinac, Marija Husar Rimac i Đani Stipaničev, kojima će se na kraju izvedbe pridružiti svi izvođači. I na kraju pjesmu “Moja domovina” izvest će Orkestar OS RH.
20:30h do 22:30h

U 20 sati i 30 minuta počet će svečani prijem na Katarininom trgu gdje će se obratiti predsjednik Vlade, predsjednik Sabora te predsjednica RH.