Karamarkova teza o ćirilici u Vukovaru je laž ili neznanje

Vijesti 05. sij 201614:00 > 14:06
N1 screenshot

“Ovo nasilno nametanje ćirilice Vukovarcima nije dobro jer krši članak 8. Ustavnog zakona o nacionalnim manjinama. Sve mora biti po zakonu”, tvrdi predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. I ne tvrdi točno.

Članak na kojeg se Karamarko poziva glasi: “Odredbe ovoga Ustavnog zakona i odredbe posebnih zakona kojima se uređuju prava i slobode pripadnika nacionalnih manjina moraju se tumačiti i primjenjivati sa svrhom poštovanja pripadnika nacionalnih manjina i hrvatskog naroda, razvijanja razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među njima”.

Slijedeći Karamarkovu logiku, navodi Faktograf.hr, odbijanje uvođenja ćirilice u službenu uporabu u Vukovaru zapravo bi značilo “poštovanje pripadnika nacionalnih manjina”, koje propisuje Ustavni zakon. No, 10. članak istog zakona propisuje pravo nacionalnih manjina da se, i privatno i javno, slobodno služe svojim jezikom i pismom.

“Ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje se na području jedinice lokalne samouprave kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje trećinu stanovnika takve jedinice”, stoji u prvom stavku 12. članka ovog Ustavnog zakona.

A u Vukovaru, prema popisu stanovništva iz 2011. godine kojeg je proveo Državni zavod za statistiku, živi ukupno 27.683 ljudi, od čega 9.654 etničkih Srba. Udio srpskog stanovništva u Vukovaru je 34,87 posto, čime je srpska manjina u tom gradu ostvarila pravo ravnopravne službene uporabe svog jezika i ćiriličnog pisma.

Ćirilica u Statut grada Vukovara ušla zbog HDZ-a

Faktograf napominje i da Ustavni zakon propisuje da se dvopismenost može uvesti i statutom, a u Statut grada Vukovara takva je odredba unesena još 14. srpnja 2009. godine zahvaljujući – glasovima vijećnika HDZ-a.

Treći stavak 61. članka Statuta grada Vukovara, dakle, zahvaljujući HDZ-u, danas glasi: “U skladu s odredbama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i ovoga Statuta, pripadnici srpske nacionalne manjine imaju pravo slobodne uporabe srpskog jezika i ćiriličnog pisma u društvenom i javnom životu, te u službenoj komunikaciji u javnim poslovima iz samoupravnog djelokruga Grada Vukovara”.

Karamarkova izjava “Ćirilica u Vukovaru je kršenje Ustavnog zakona” nema ni “f” od fakta