Uskoro kamere u 26 zagrebačkih vrtića i škola?

Vijesti 14. sij 201613:02 > 15. sij 2016 08:14
N1

Vijeće Gradske četvrti Novi Zagreb-zapad uvodi kamere u 26 škola i vrtića, a vrijednost projekta iznosi oko 1,3 milijuna kuna

“Veliki brat” u zagrebačkim školama i vrtićima – neki bi vjerojatno tako opisali projekt koji se trenutačno razrađuje u Vijeću Gradske četvrti Novi Zagreb-zapad, a prema kojemu bi se do kraja godine trebao uvesti sustavni videonadzor u 26 objekata osnovnih škola i vrtića na području te gradske četvrti, umrežen s videonadzorom VI. policijske postaje Novi Zagreb, piše Jutarnji list.

Osim što će biti na vanjskom dijelu oko škola i vrtića, kamere će biti postavljene i unutar objekata.

“Ovo je prvi ozbiljan projekt umrežavanja videonadzora, koji će pomoći u zaštiti i sigurnosti djece. Razgovarali smo s ravnateljima i načelnikom naše policijske postaje, koji su se složili s idejom, a u ponedjeljak, 18. siječnja, ćemo svi održati sastanak i s predstavnicima Grada kako bismo se konačno dogovorili o realizaciji”, najavio je Željko Fiolić, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Novi Zagreb-zapad.

S obzirom na to da bi cijena ugradnje kamera po objektu mogla iznositi od 20 do 50 tisuća, projekt bi ukupno mogao koštati više od milijun kuna.

“Pratit će se neovlašteni ulaz u objekte, ugrožavanje imovine unutar i izvan škola i vrtića te svako devijantno ponašanje i nasilje među vršnjacima koje je sve učestalije”, istaknuo je Fiolić.

Prema Agenciji za zaštitu osobnih podataka, videonadzor postavljen u svrhu sigurnosti treba pokrivati samo zajedničke prostore škole, kao što su hodnici i ulazni prostor, kao i moguće dvorište škole, a nije prihvatljivo da videonadzorom budu pokrivene učionice, svlačionice i toaletni prostori. Postavlja se pitanje, naime, koliko kamere unutar vrtića i škola mogu pridonijeti zaštiti djece, a koliko narušavaju njihovu privatnost.

Prema mišljenju pravobraniteljice za djecu Ivane Milas Klarić, ravnatelji škola ili vrtića dužni su osigurati da se na vidnome mjestu pri ulasku u prostor istakne obavijest da se prostor nadzire sustavom tehničke zaštite.

“Ravnatelj, kao i bilo koja druga osoba, ne smije koristiti podatke o osobama, prikupljene sustavom tehničke zaštite, izvan njihove zakonske namjene. Raspolaganje snimkama dopušteno je samo ovlaštenim osobama i za to je također odgovoran ravnatelj ustanove”, poručila je pravobraniteljica.

Pa, sve nas nadziru, kamere su posvuda na ulicama, a to nije smanjilo nasilje i krađe diljem grada. Videonadzor unutar školskih zidova može se iskoristiti i u negativne svrhe te smatram da prije uvođenja treba za dozvolu pitati apsolutno sve roditelje djece – istaknula je Marija Šinković Bečić, potpredsjednica udruge Vrtić za sve i majka dvoje djece koja idu u vrtić i osnovnu školu.

Ravnatelji škola uglavnom pozdravljaju ovaj projekt, no ne žele ništa službeno komentirati dok ne dođe službena odluka koja bi trebala stići idući tjedan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.