Nijemci po jakoj buri na SUP-ovima krenuli na more. Spašavala ih pomorska policija

Vijesti 18. ruj 202412:39 0 komentara
DESIREE MARTIN / AFP / Ilustracija

U akciji je sudjelovala i posada trajekta "Lošinj" koja je plovila iz smjera Valbiske prema Loparu.

Jučer oko 13.45 sati na obali otoka Krka u uvali Oprna (Stara Baška) posada plovila Postaje pomorske policije Rijeka pronašla je troje njemačkih turista za kojima je bila organizirana akcija traganja i spašavanja, prenosi Novi list.

Posada službenog plovila P-209 zaprimila je obavijest Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanje na moru oko 12.40 sati te isplovila iz Punta jer su se između Punta i Stare Baške na moru nalazile tri osobe s dva supa koje je vjetar (bura) nosio prema Kvarneriću.

Ploveći uz obalu prema Staroj Baški i tragajući policijski službenici su na izdvojenoj stijeni uočili mlađu mušku osobu, a nešto dalje na obali su bili muška i ženska osoba koji su se udaljavali prema plaži Oprna.

Policijski službenici su pronađenog njemačkog mladića kroz razgovor ohrabrili i uputili da uhvati kolut za spašavanje nakon čega su ga odmah podigli iz mora na službeno plovilo.

U razgovoru je utvrđeno da je riječ o 33-godišnjem njemačkom državljaninu koji je s dvoje prijatelja, 26-godišnjakom i 30-godišnjom njemačkom državljankom i s dvije sup daske htio obići uvalu Stara Baška.

Budući da ih je ulovio veliki vjetar, a nisu pratili vremensku prognozu, veliki valovi su ih nosili i odbacili prema stijenama.

Tako je 30-godišnjak zadobio i nekoliko ozljeda koje su mu po dolasku s plovilom u Marinu Punat pregledali i sanirali djelatnici Hitne medicinske pomoći.

Nakon toga je mogao otići po svoje prijatelje koji su ga čekali u Staroj Baški.

Inače, za vrijeme traganja i spašavanja osoba na moru su bili izrazito nepogodni vremenski uvjeti, jaki vjetar (bura) i veliki valovi koji su usporavali kretanje po moru.

Uz riječku pomorsku policiju u akciji je sudjelovala i posada trajekta “Lošinj” koja je plovila iz smjera Valbiske prema Loparu na Rabu.

U ovom događaju, srećom, turisti nisu imali većih ozljeda, a zahvaljujući izvrsnoj suradnji policije i Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanje na moru su brzo pronađeni te je još jedna akcija uspješno provedena.

Ta akcija je ujedno i upozorenje svim osobama na moru bilo da je riječ o nautičarima ili nekim drugima da uvijek prate vremensku prognozu prije odlaska na more, osobito pomorsku prognozu kako se ne bi zatekli u ovakvoj ili još opasnijoj situaciji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!