Analitičar objasnio zbog čega Možemo najvjerojatnije nije dobio i drugi mandat

Vijesti 10. lip 202406:46 > 07:19 1 komentar
članovi stranke možemo dočekuju rezultate europskih izbora 2024.
Neva Zganec/PIXSELL

Stranka Možemo! je po prvi puta postala europarlamentarna stranka, a Ivana Kekin svoj mandat, koji je osvojila zahvaljujući preferencijalnim glasovima, prepušta Gordanu Bosancu.

Analitičar Davor Gjenero kaže kako je očekivao i bolji rezultat, sličan kao na parlamentarnim izborima, a Bosanca je ocijenio kao “izrazito dobro pripremljenog političara koji je dobro integriran u odnosu na Europske zelene pa je dobar izbor”.

Upitan je li Nina Skočak, koja je s 4,06 posto osvojila više glasova od etabliranih političara Mosta, Pravo i Pravde te ostalih stranaka ispod izbornog praga, razlog što Možemo! nije osvojio i taj drugi mandat, Gjenero je ocijenio kako ona vjerojatno jest odnijela dio potencijalno njihovih birača, ali u to nije potpuno siguran.

“Meni se više čini da su birači koji su glasali za nju više neglasači, da je ona proizvela svoje biračko tijelo i ako će imati infrastrukturu, ona to dugoročno može kapitalizirati”, naveo je.

Domovinski pokret je unatoč “imovinske” afere Stephena Bartulice osvojio mandat, no Most je ostao ispod izbornog praga s 4,02 posto.

Da Mosta nema u Europskom parlamentu Gjenero je ocijenio “potpuno irelevantnim zato što Most i tako nije politički integriran u neku od europskih obitelji”, a što se DP-a tiče, istaknuo je kako su birači “ocijenili da se radi o napuhanoj aferi i da se stvorio obrambeni mehanizam koji kaže da on ugrožava nekakve strukture moći i utjecaja te da je zato izložen linču”.

“To je pogodovalo tome da se njihovi birači svejedno okupe oko njega”, ocijenio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare