ANKETA / Na redu je Plenković: Koji će potez povući premijer u slučaju Ivana Turudića?

Vijesti 05. velj 202408:45 11 komentara
Zeljko Hladika / Pixsell

Na sjednici Šireg predsjedništva HDZ-a danas u 16 sati mogla bi se donijeti odluka o tome hoće li Ivan Turudić ostati Vladin kandidat za novog glavnog državnog odvjetnika. U utorak bi o tome moglo biti riječi na sastanku premijera s koalicijskim partnerima uoči glasovanja o izboru novoga glavnog državnog odvjetnika u Saboru, koje je predviđeno za srijedu.

Nižu se reakcije na objavu Jutarnjeg lista o Ivanu Turudiću i Josipi Rimac koji su razmijenili više stotina poruka i više se puta sastali. List tvrdi da je riječ o porukama od 2016. do 2020. Prema njihovu sadržaju Rimac i Turudić bili su bliski. Rimac, danas Pleslić, uhićena je u svibnju 2020. zbog sumnje na korupciju. Turudić je od 2017. bio predsjednik zagrebačkog Županijskog suda, a sada je kandidat za glavnog državnog odvjetnika.

Turudić je u nedjelju Hini potvrdio kako je bio dobar s Rimac, da su se sastajali, ali da nisu bili prijatelji. Komentirao je i optužbe predsjednika Republike Zorana Milanovića. Smatra da je najvažnija rečenica koju je Milanović rekao ta da će Turudić otvoriti i pročitati sve fajlove ako postane glavni državni odvjetnik. “Ne znam čega se on boji, ne znam na što cilja, ali očigledno – to je strah koji se može opipati”, izjavio je Turudić.

Kasnije je u intervjuu Dnevniku Nove TV ponovio da nije lagao jer se njegov odgovor, da nije posebno dobar s Rimac, odnosio na 2015. godinu. S vremenom su, rekao je, razvili odnos, postali dobri poznanici te su se znali dopisivati i popiti kavu.

Oporba smatra da je Turudić lagao kad je govorio da nije bio u prisnim odnosima s nekadašnjom državnom tajnicom. Istaknuli su ne da ne smije biti glavni državni odvjetnik, već ne bi smio biti niti sudac te su pozvali predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića i ministra pravosuđa Ivana Malenicu da pokrenu stegovni postupak i zatraže Turudićevo razrješenje.

O svemu se u nedjelju oglasio i Radovan Dobronić koji je za N1 rekao: “Vrhovni sud će provjeriti navode iz tiska i nakon toga će donijeti odluku.”

U anketi nam recite što mislite da bi predsjednik Vlade trebao napraviti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare