Beneficirani radni staž i dalje nemaju djelatnici Hitne, ali uveden je za ova dva zanimanja

Vijesti 26. srp 202408:03 0 komentara
KB Merkur, bolnica Merkur, Merkur, klinička bolnica Merkur, HITNA POMOĆ, sanitetski prijevoz
N1 / Ivana Tomić, Ilustracija

Posljednje izmjene pravila za beneficirani staž donesene su 2021. godine, kada je to pravo uvedeno i za osobe s invaliditetom, oboljele od izuzetno teških bolesti, a na njega trenutačno ostvaruje pravo ukupno 35 tisuća zaposlenih.

Zaposleni koji rade na određenim radnim mjestima ili imaju specifična zanimanja mogu steći pravo na beneficirani radni staž, odnosno staž osiguranja s povećanim trajanjem.

Tko i na koji način može koristiti zakonsku povlasticu i ranije otići u mirovinu, provjerio je Tportal.

Poboljšanje zaštite na radu

Dvije godine ranije provedena je velika revizija kojom su ukinuta 43 radna mjesta s povlasticama, a za 22 radna mjesta snižen je stupanj povećanja staža osiguranja jer su stručnjaci utvrdili da su razvojem tehnologija i primjenom mjera zaštite na radu smanjeni rizici utjecaja na zdravlje.

Radna mjesta s beneficiranim radnim stažem su ona u željezarama, ljevaonicama, proizvodnji stakla, proizvodnji nafte, umjetnih gnojiva i građevinskog materijala, kao i u građevini i brodogradnji. Osim toga, oni koji rade u rudarskim istraživanjima, prometu, komunalnoj djelatnosti, šumarstvu, pomorskom ribarstvu, tekstilnoj industriji, montaži industrijskih postrojenja, prozivodnji kamene vune i kamenolomu.

S druge strane, broj zanimanja s beneficiranim stažem povećao se uvođenjem povlastica za još dva zanimanja, voditelja kabinske posade zrakoplova i člana kabinske posade zrakoplova.

Pravo traže i djelatnici hitne

U međuvremenu je pokrenuto nekoliko inicijativa za proširenje tog prava, a najglasniji su bili djelatnici hitne medicinske pomoći te su organizirali prosvjede za skraćenje radnog vijeka i odlazak u mirovinu s 55 godina.

Zanimanja s beneficiranim stažem su plesači klasičnog i suvremenog plesa kao i baletni majstor, operni pjevač – solist, pilot aviona i helikoptera, pjevači i plesači u ansamblima narodnih plesova, nastavnici motornog jedrenje, nastavnici padobranstva, letači, navigatori i zrakoplovni mehaničari. Osim njih, tu su i ronioci i nastavnici ronjenja, dimnjačari, kontrolori zračnog prometa, voditelji i članovi kabinske posade zrakoplova.

Ministarstvo rada zasad nije prihvatilo nijednu inicijativu za proširenjem prava s obzirom na to da ne postoji elaborat s analizom stručnjaka medicine rada i zaštite na radu koji bi opravdao nove zahtjeve.

Pravo na beneficirani radni staž imaju zaposlenici koji rade na 43 radna mjesta s posebnim teškim uvjetima rada, ali i oni koji obavljaju 13 zanimanja u općem sustavu i njih još deset po posebnim propisima.

Ovisno o radnom mjestu, za 12 mjeseci rada može se računati od 14 do 18 mjeseci staža. Da bi vam se priznao beneficirani staž, poslodavac mora u rokovima propisanima Zakonom o mirovinskom osiguranju prijaviti HZMO-u početak, promjenu i prestanak rada osiguranika koji rade na određenim radnim mjestima.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!