Blok umirovljenici zajedno nezadovoljan mjerama: Vlada nema razumijevanja ni empatije

Vijesti 06. ruj 202418:55 0 komentara
novčanik, centi, kovanice, sitniš, siromašni, siromaštvo, mirovina, umirovljenik
Pixabay / Ilustracija

Blok umirovljenici zajedno (BUZ) priopćio je u u petak da je Vlada jednokratnim mjerama još jednom potvrdila kako nema razumijevanja ni empatije prema umirovljenicima koje najviše pogađa poskupljenje energenata.

“Najaviti poskupljenje plina, struje i grijanja za samo 10 posto, a onda u istom igrokazu glumiti dobrotvora koji dijeli jednokratnu pomoć i milostinju umirovljenicima je ne samo izrugivanje već i bešćutno ponižavanje”, priopćio je u petak popodne BUZ.

Vlada je u petak predstavila sedmi paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, za koji je osigurala nešto manje od 248 milijuna eura, a iako subvencije za struju i plin ostaju, najavljeno je da će njihove cijene ipak rasti, za po deset posto u idućih šest mjeseci.

“Dok se Vlada hvali neviđenim uspjesima na svim poljima uključujući i nikada većim rastom mirovina čime bi po njima svi umirovljenici trebali skakutati od sreće, već se u slijedećoj rečenici sami demantiraju objavom da će jednokratna potpora umirovljenicima obuhvatiti samo njih 60 posto, odnosno oko 750 tisuća”, poručio je BUZ , upozorivši da postotak populacije kojoj treba pomoć kontinuirano raste.

Dodali su da je prosječna mirovina 580 eura, a prema “obećanju vlade iz 2016.” trebala je narasti na 810 eura.

“Vlada samom uskratom obećane mirovine od 60 posto prosječne plaće zapravo svaki mjesec svakom umirovljeniku otima više od 200 eura da bi kroz navedene ‘pakete pomoći ili podrške dala jednokratno’ 60 do 160 eura”, kaže se u priopćenju BUZ-a.

Poručili su da umirovljenicima ne trebaju ničiji paketi „pomoći“ već mirovina koja je pošteno zarađena, koje proračun bez ikakvog stresa ili poremećaja može pratiti, a za što, kažu, nedostaje samo politička volja Vlade.

Prozvali su Maticu umirovljenika Hrvatske i Hrvatsku stranku umirovljenika za podržavanje “vladina iživljavanja nad umirovljenicima”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!