Sučeljavanje kandidata za predsjednika SDP-a: “Pali smo na ispitu, moramo izaći iz oporbe”

Vijesti 10. ruj 202417:22 0 komentara
kandidati za predsjednika SDP-a: Siniša Hajdaš Dončić, Mirando Mrsić, Sanja Major, Mladen Kešer i Zoran Paunović
Patrik Macek/Damir Špehar/Boris Šćitar/Matko Begović/Josip Regović/PIXSELL

Kandidati za novog predsjednika SDP-a sučelili su se u Splitu. Bitka se vodi između pet kandidata prema modelu "jedan član - jedan glas".

Članovi će birati novog čelnika između, abecednim redom, aktualnog potpredsjednika Siniše Hajdaša Dončića, načelnika općine Kalnik Mladena Kešera, potpredsjednice Foruma žena SDP-a Sanje Major, bivšeg ministra rada Miranda Mrsića i gradonačelnika Makarske Zorana Paunovića.

Više o kandidatima i tome što nude i za što se zalažu pročitajte OVDJE.

Svaki kandidat održao je uvodno obraćanje u trajanju do tri minute. Nakon toga svaki od njih dobiva po jedno pitanje, a pitanja se, na koja kandidati imaju dvije minute za odgovor, primaju i iz publike. Odgovor na repliku može trajati maksimalno minutu.

Predstavljanje kandidata

Prva se predstavila Sanja Major. 

“Socijaldemokratkinja sam, feministkinja i vjerujem upravo u takav SDP. Kandidatura je sve nas potaknula da govorimo o programima, idejama i mjerama. Čini mi se da se natječemo oko toga tko je veći ljevičar i time je moja kandidatura već učinila – mnogo.

Istaknula je da je stranci potreban zaokret i istaknula važnost za “promjenom imidža SDP-a kao bezidejnog političkog faktora u pravu političku snagu koja brine o onima koji žive na marginama društva.”

Nakon nje, slijedio je Mladen Kešer koji je rezolutno rekao:

“SDP mora izaći iz oporbe, iz sivila koje nas okružuje, a to je na neki način 15-godišnja oporba. Teško je biti član stranke koja gubi na parlamentarnim izborima”, rekao je.

Ističe da je prvi program napisao Ivica Račan, drugi Zoran Milanović, treći Peđa Grbin, a ti programi – skupljaju prašinu. “Mi smo izgubili naš fokus – čovjeka”, ističe Kešer.

Kao svoja načela stavio je: čovjek, vrijednost, odgovornost, javnost i javnost kroz medije, objašnjava. Uz to, ističe važnost ekonomskog razvoja, socijalne pravednosti i održivog razvoja i ističe: “Mi smo pali na ispitu demokratizacije društva.”

Treći je Mirando Mrsić:

“Drugarice i drugovi”, započeo je Mrsić, “možemo govoriti o programima, ali tu smo da vidimo tko je sposoban stranku promijeniti. SDP se nalazi u limbu, u idejnom i organizacijskom problemu. Mi ne znamo tko smo i što smo, što građani o nama misle. Ovi izbori su kontaminirani  sa šalabahterima”, otkrio je Mrsić i zamolio da se oni ne koriste.

Smatra da je njegova dužnost da se kandidira jer ima dovoljno hrabrosti, mudrosti i ludosti da sjedne u “fotelju predsjednika SDP-a” i dodaje da duguje to građanima i stranci.

Pogubljeni smo, ističe Mrsić i jedan od prioriteta mu je da “vrati samostalnost organizacijama.”

Zoran Paunović, gradonačelnik Makarske se predstavio i istaknuo uspjehe koje je imao kao gradonačelnik Makarske. Istaknuo je i veliko opadanje članova stranke koja je brojala 30 tisuća članova, a sada je na oko 20 tisuća.

“Ako ove izbore izgubimo, računam da će nam članstvo spasti na 10 tisuća članova”, rekao je i istaknuo važnost izlaska iz “limba” u kojem se stranka našla.

Idući se predstavljao Siniša Hajdaš Dončić i rekao iduće:

“Nudim dvije osnovne stvari – malo drugačiji odnos u samom SDP-u u Saboru i malo drugačije politike SDP-a.

Najavio je da u slučaju pobjede planira osnovati odbor od troje ili četvero Forumaša među kojima “postoji in-house znanje.” Hajdaš Dončić planira i osnivanje novih odjela s lokalnom i regionalnom samoupravom, ponajviše u mjestima gdje SDP nije na vlasti.

Sučeljavanje na N1

Kandidati za novog predsjednika SDP-a sučelit će se i N1 Debati u petak u 13 sati.

U emisiji uživo koju vodi i uređuje Nina Kljenak kandidati će predstaviti svoje vizije stranke kao i konkretne politike za koje se namjeravaju zalagati, te će odgovarati na pitanja od važnosti za stranku, ali i za državu i društvo u cjelini.

Što je danas u Hrvatskoj ljevica i u kojem smislu SDP zastupa lijeve ideje?

Kakvi su uopće izgledi ljevice s obzirom na konzervativni karakter dominantne kulture u Hrvatskoj?

Je li vrijeme za odmak od Zorana Milanovića?

Kako demokratizirati SDP?

Pratite debatu kandidata za predsjednika SDP-a na N1 televiziji u petak, 13. rujna u 13 sati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!