Divlje svinje stigle do školskog dvorišta u Zagrebu: “Sat vremena prije nego što djeca dolaze u školu…”

Vijesti 06. ruj 202308:29
Srecko Niketic / Pixsell / ilustracija

Sedam divljih svinja, nakon što su proteklih tjedana šetale u blizini stambenih objekata i kuća po Maksimiru, Dotrščini, Prečkom i Španskom, noćas je "tutnjalo" uz Savu. U potrazi za hranom obišle su školsko dvorište Osnovne škole na Borovju.

“Da je ostala situacija od prošlog tjedna s travom do struka vjerojatno ih danas ni ne bi vidjeli u dvorištu škole. Postali smo previše neuredni, a vodstvo grada poduzima vrlo malo ili gotovo ništa da nas dovede u red. Ne bi svinje došle u betonirane zagrebačke kvartove da se smeće odvozi redovno, a svako malo svjedočimo brdu otpada posvuda koje onda još na to i vrane razvlače. Smrdi kvart na sve strane”, kaže za Jutarnji jedna stanarka Borovja.

Druga stanovnica s ironijom dodaje i da je obitelj svinja odlučila, s obzirom na drugi video na kojem se 15 minuta kasnije vidi kako prelaze cestu preko zebre u koloni, uredno poštovati prometne propise.

“Ne znam je l‘ bi se smijala ili plakala. Sat vremena prije nego što djeca dolaze u školu, delegacija svinja hoda uz školu gdje uskoro stižu djeca. Vrijeme je da se nešto poduzme konkretno jer nam je grad u rasulu. Lako je za svinje, one dolaze i odlaze. Veći problem su štakori kojih ima posvuda i oni ne bježe nego se samo kote po grmljima i kanalizacijama te naselje postaje njihov teritorij”, kaže druga stanarka.

U lipnju su se iz Grada Zagreba oglasili o ulasku divljih svinja na područje grada, nakon što su napale psa kod brane između Mikulića i Bijenika.

“U urbanom području Grada Zagreba divlje svinje su povremena vrsta divljači koja dnevno migrira prema lako dostupnim izvorima hrane i vode u urbanom prostoru, najčešće u razdoblju ljeto-jesen, a u sušnom razdoblju dodatni razlog može biti i pristup izvorima vode (Maksimirska jezera, Jarun, obala rijeke Save, potoci)”, objavili su iz Grada.

Tomašević: Bilo ih je i ranije

Gradonačelnik Tomislav Tomašević kazao je tada da je divljih svinja u Zagrebu bilo i ranije te da to nije ništa neobično ni za druge europske metropole.

“S lovačkim udrugama radimo kontrolu populacije. Ova zima je bila toplija, veća je populacija divljih svinja, ali ne bi trebalo biti većih problema”, kaže gradonačelnik koji smatra kako divlje svinje sigurno ne bi s Medvednice došle do Prečkog zbog kontejnera s hranom.

Na pitanje što da rade građani kad na ulici sretnu divlju svinju, gradonačelnik odgovara: “Ne treba ih hraniti ni prilaziti im, ali nikakvih agresivnih incidenata s njima dosad nije bilo. U svakom slučaju, nemojte ih hraniti.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.