Dolenec: U zagrebačkim vrtićima je oko četvrtina djece s teškoćama, na to smo ponosni

Vijesti 15. svi 202413:51 0 komentara
Unsplash/Lucas Alexander

U zagrebačkim gradskim vrtićima oko četvrtina djece su s teškoćama u razvoju različitog stupnja, poručila je u srijedu zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec na stručnom skupu o inkluzivnoj kulturi vrtića, izrazivši zbog toga ponos i želju da se to dodatno ojača.

Dvodnevni međunarodni stručno-znanstveni skup ”Tim oko djeteta – inkluzivna kultura dječjih vrtića” održava se u sklopu manifestacije 25. dani dječjih vrtića Grada Zagreba i okupio je istaknute hrvatske i strane stručnjake s područja predškolskog obrazovanja radi razmjene znanja i iskustava u radu s djecom s teškoćama.

“Želimo napraviti sve preduvjete da imamo najveći mogući broj djece s teškoćama uključene u predškolski sustav”, poručila je Danijela Dolenec otvarajući skup.

Podsjetila je i kako je nedavno Grad Zagreb od Europske komisije dobio zlatnu nagradu kao Europska prijestolnica inkluzije, uključenosti u širem smislu.

Predškolski odgoj i obrazovanje te univerzalna dostupnost dječjih vrtića jedna su od ključnih tema i ciljeva gradske vlasti, a kako rad s djecom s teškoćama traži multisektorski pristup i važna je rana intervencija, svi zagrebački gradski vrtići imaju ekipirane stručne timove za podršku, istaknula je Dolenec.

Najavila je da će njihova Poliklinika Suvag do ljeta otvoriti novu ambulantu za ranu intervenciju na Žitnjaku.

“Važno je da kada govorimo o inkluziji da govorimo o cjelovitom pristupu, i sa strane odgoja i obrazovanja, i zdravstvenih i socijalnih usluga”, naglasila je Dolenec.

Kaže da je ove godine situacija za upis djece u gradske vrtiće, koji je u tijeku, značajno bolja nego lani.

Podsjetila je da su prošle godine u Zagrebu otvorili četiri nova gradska vrtića, a sada grade deset s tisuću novih mjesta, oko pola tih mjesta bit će dostupno već u rujnu, a ostatak do kraja godine, pa će upise provoditi i tijekom godine. Još uvijek su u situaciji da ne mogu odgovoriti na sve zahtjeve prema potrebama, pogotovo u jaslice, s obzirom da godinama nisu bila adekvatna ulaganja u kapacitete vrtića.

“Tako da mi sada galopirajući nadoknađujemo taj nedostatak”, poručila je Dolenec.

Istaknula je i da su u proteklih godinu dana zaposlili više od 550 ljudi u gradske vrtiće i sada se radi o sustavu koji ima oko 7000 zaposlenih, a i dalje raste. Kaže da se trude povećanjem plaća i uvjetima rada biti atraktivni poslodavac i u tome stoje dosta dobro, Od 2021. kada su preuzeli upravljanje Gradom Zagrebom, plaće u gradskim vrtićima su narasle oko 40 posto.

Manifestacija “25. dani dječjih vrtića Grada Zagreba” održava se od 13. do 19. svibnja pod pokroviteljstvom zagrebačkog gradonačelnika, u organizaciji Grada Zagreba, gradskih vrtića i Agencije za odgoj i obrazovanje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!