Radićev brat prijavio Ćipu zbog izvlačenja novca iz braniteljske udruge: “To je duboka država”

Vijesti 21. kol 202420:01 0 komentara
Radićev brat prijavio Ćipu zbog izvlačenja novca iz braniteljske udruge: "To je duboka država"
Ivo Cagalj/PIXSELL

Rat unutar Domovinskog pokreta na relaciji predsjednik Ivan Penava i zamjenik Mario Radić kulminira iz dana u dan, a sada su, očito, na red došle i kaznene prijave. Odvjetnik Mladen Jurić potvrdio je za u srijedu da je podnio kaznenu prijavu protiv Stipe Mlinarića.

“Domi ponesi mi sutra navečer 500”, poslao je 16. travnja ove godine u 21.41 sat u poruci putem WhatsApp aplikacije saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić zvani Ćipe, tražeći od suradnika njegove udruge da mu navodno “vrati” novac isplaćen s računa udruge za posao koji je obavljao obrt.

Na taj je način Mlinarić iz svoje udruge, kako stoji u kaznenoj prijavi, tijekom 15 mjeseci navodno “izvukao” ukupno oko osam tisuća eura, prenosi Jutarnji.

Brojne Whatsapp poruke išle su kao prilog kaznenoj prijavi koju ju je odvjetnik Marka Radića, brata Marija Radića, zamjenika predsjednika Domovinskog pokreta, u srijedu 21. kolovoza dostavio Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Osijeku.

Mlinarić se u utorak kandidirao za zamjenika DP-a, za funkciju koju trenutno obavlja Radić.

“Riječ je o kaznenim djelima protiv službene dužnosti, zloupotreba službene dužnosti i položaja iz članka 291., a i o kaznenom djelu krivotvorenja poslovne isprave… – citira odvjetnik Jurić kaznena djela pobrojana i u spomenutoj kaznenoj prijavi.

Udruga za kulturu sjećanja i poraća

Jutarnji je list, naime, došao u posjed same prijave kao i popratnih dokumenata, među kojima je i izjava ovjerena kod javnog bilježnika koju je dao zapravo ključni svjedok Dominik Bebek zvani Domi.

Bebek je, inače, zaposlenik Domovinskog pokreta i vlasnik obrta za promidžbu i druge usluge nazvanog High Quality Ads, koji je s udrugom Centar dr. Ivana Šretera za kulturu sjećanja na žrtve ratova i poraća, čiji je predsjednik Mlinarić, imao tijekom 2023. godine sklopljen ugovor o suradnji na poslovima komunikacija i upravljanja društvenim mrežama.

U toj izjavi koju je Bebek u srpnju ove godine ovjerio kod javne bilježnice u Zagrebu navodi se sljedeće:

“Misleći kako činim dobro djelo i na inzistiranje gospodina Mlinarića, usmenim putem dogovorili smo određeni iznos gotovine koji ću ja, po primitku uplate, mjesečno isplaćivati gospodinu Mlinariću s ciljem financiranja informanata koji dostavljaju ključne informacije i dokaze Centru dr. Šretera, dok sam ostatak zadržavao za posao, vezano uz djelovanje Centra dr. Ivana Šretera na digitalnim platformama, kako je definirano ugovorom”.

Udruga Centar dr. Ivana Šretera osnovana u Vukovaru 2022.

Inače, riječ je o udruzi osnovanoj 2022. godine sa sjedištem u Vukovaru, “koja po uzoru na mnoge centre u svijetu koji su osnovani i bave se sličnim tematikama, a sve s ciljem otkrivanja istine”, stoji na njihovoj internet stranici.

Prema financijskim servisima, udruga je tijekom 2023. godine ostvarila prihod od oko 119 tisuća eura, a rashode od oko 56 tisuća eura.

Na svojim internetskim stranicama objavili su u veljači ove godine kako je udruga podnijela i desetu kaznenu prijavu.

“Radić je stradalnik, on mi je pomogao”

Kaznena prijava je predana u DORH‘‘, navodi se u toj objavi te dodaje:

‘‘Centar nije dobio niti tražio niti jednu lipu od hrvatske države, a napravio je u ovih godinu i nešto dana više nego Državno odvjetništvo. Mario Radić je i gospodarstvenik i stradalnik; on mi je pomogao, a njegove firme Pevex i Filir donirale su Centru prvi novac kojim je pokrenut njegov rad.”

Mlinarić: To je duboka država

Komentirajući vijest da je protiv njega podignuta kaznena prijava, Mlinarić je rekao:

“Miješanje jedne nevladine udruge u unutarstranačke izbore je “dno dna”. Sada gurati taj pamflet neki kroz novine, zamislite kada, nakon što sam najavio kandidaturu za zamjenika predsjednika DP-a”, ocijenio je neobičnim tajming prijave i dodao:

“Centar dr. Ivana Šretera je SOA-u, od ravnatelja do najniže rangiranog, i krim-policiju doveo na dvije potencijalne masovne grobnice. Jednu takvu svetu stvar za koju se borite, za koju je Penava organizirao prosvjed u Vukovaru, htjeli smo promijeniti našom udrugom koja se ne financira iz proračuna. Svaku stvar su znali i SOA i krim-policija. To govori o tom čovjeku što želi od stranke napraviti. I od neke dobre stvari. Napraviti spaljenu zemlju”, kazao je.

“To me podsjeća na onu pravu, stvarnu duboku državu, koja je povezana s onim korijenima još od UDBA-e.

Mene nitko nije kontaktirao, ni iz DORH-a, niti iz bilo kojeg ureda ili tko bi se trebao baviti time. Osim plaćeničkih novinara, koji su na plaći Marija Radića. Ti su novinari zvali da pitaju, a svi znaju. I DORH i SOA,” dodao je.

Siguran sam da Ivan Penava pobjeđuje”, poručio je. Na pitanje koji su to plaćenički novinari, rekao je da neće reći tko ga je zvao: “Nisam svoj život na cesti našao, imam svoj background.”

“Izađi pajdo na izbore”, komentirao je Mlinarić kojem nije jasno kako se ovaj “pamflet” može “miješati u unutarstranačke izbore.”

Kazao je da ne zna što će se još “do izbora izmisliti i pustiti van; vjerojatno će još ispasti da sam homoseksualac”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!